Miért tegeznek le ismeretlenek?
Egyetértek Veled 11-03 19:28. Pontosan ezt tapasztalom én is! 31 éves vagyok, de évekkel ezelőtt és most is vannak olyanok, akik ismeretlenül LEtegeznek. És itt most nem arra gondolok, amikor a nálam fiatalabbak vagy velem egykorúak +15 év tegeződve szólítanak meg vagy magázódásra tegezéssel válaszolnak, mert ez nem letegezés, hanem átváltás tegeződésre. Ezekben a szituációkban sosincs probléma, mert nem hatalmi státusz érzékeltetése történik a tegeződést kezdeményező fél részéről. Miből látható ez? Általában amúgy is fiatalos külsejűek az illetők, és érezhető a gesztusokból, hogy mivel fiatalok vagyunk mindketten, így ez olyan természetes, és mindvégig egyenrangú felek maradunk a kommunikáció során. Egyikünk sem várja el a másiktól a megalázkodást, vagyis azt, hogy a másik magázza őt, miközben ő egyfolytában tegezi.
Amitől kiakadok, az az 50-60 éves korosztály néhány tagja felől áradó lekezelő-letegező stílus. Ők azok, akiket nem tegeznék, de gyakran előfordul, hogy ők letegeznek ismeretlenül is. Ilyenek pl.ruhatárosok, könyvtáros, buszsofőr stb. Mivel nő vagyok, duplán is utálom, ha egy 50-60-as férfi csakúgy letegez, sőt, teszi ezt akkor is, ha tudja, hogy már rég elmúltam 18 éves. Azt vettem észre, hogy azok, akik ezt a fajta cselédpertut gyakorolják, mindig nagyon buta emberek, és általában is lekezelőek, hajlamosak a kötekedésre, tekintélyelvűek és lenézik a náluk fiatalabbakat. Az idősebb nők között is vannak ilyenek sajnos, marakodós, pöffeszkedő, fölényeskedő stílusúak. Múlt alkalommal egy könyvesboltban várakoztam türelmesen, amíg az eladó kiszolgálta az előttem lévőt. Egy 60 év körüli nő szinte mellém állt, és amikor az eladó szabaddá vált, akkor az illető "hölgy" természetesnek vette, hogy ő következik a kiszolgálásban. Én udvariasan szóltam az eladónak, hogy elnézést, de én voltam itt előbb, majd érdeklődtem egy könyv iránt, ami nem volt meg a boltban. A 60 év körüli vásárló közbeszólt, kiélezett, hangsúlyos tegező formában felém fordulva, hogy "itt és itt van olyan bolt ahol még nézd meg, hátha megkapod a könyvet". Azt hallani kellett volna,leírni nem lehet! Én nem szóltam rá, az eladónak megköszöntem a segítséget és elköszöntem tőle, de a nőhöz nem szóltam egy szót sem. Magát minősítette, már azzal is, hogy gondolkodás nélkül elém állt volna, ha nem szólok. Ezt még egy gyerekkel is tuskó dolog megtenni, nemcsak egy felnőtt nővel. Érzékeltetni akarta, hogy ő itt az idősebb, punktum, és úgy lök félre egy lánya korú ismeretlent, ahogy neki tetszik.
De vannak ennél sokkal durvább tapasztalataim is, ez még semmi. Mindegy.
A lényeg, hogy a tisztelet a másik ember iránt nem jelenti azt, hogy eltűrjem, hogy az illető rám akar erőltetni bármiféle szerinte helyes viselkedést is, vagy bunkó lehet velem, pusztán azért, mert ő az idősebb.
Tökéletesen egyetértek Veled, kedves előző hozzászóló!
Az idősebb korosztályban hihetetlenül bunkó emberek vannak...
Múltkor a buszon Nekem esett egy "hölgy", a karom úgy megfájdult, hogy csak na, erre annyit nem mondott, hogy kapjam be a kisujját vagy valami:D Hihetetlenek...
Nem is tisztelem Őket, mert tényleg bunkók. Tisztelet a kivételnek. De hát a kivétel erősíti a szabályt;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!