Honnan ered az a szokás, hogy mielőtt belépünk a házba, vegyük le a cipőt?
Amennyire visszaemlékszem,régen parketta,hajópadló,konyhakő,linóleum volt majdnem mindenhol és a higiénikai szokások is mások voltak,nemvolt szokás minden nap fürödni,kinti wc-k voltak,még Budapeten is sok helyen.
80-as(90-es) években a szőnyegpadlós panelek megjelenésekor és a szőnyegpadló divat kezdetekor indult el ez a cipőlevételes dolog.Meg talán a fűtés technika is fejlődött,elég volt az otthoni papucs,akár mezítláb.
Ma már pl.számomra elképzelhetetlen az utcai cipőben való mászkálás a lakásban.
Mindenki máshogy látja ezt a dolgot.
Én úgy vagyok vele,hogy az utcán/járdán lévő szennyeződéseket,akármennyire kevés is,nem viszem szét a lakásban.Ez olyan,hogy utcai ruhában nem ülök az ágy szélére,illetve ha tömegközlekedéses a nadrág,akkor ahogy hazaértem,átveszem az otthonit.
#6 elég kényszeres lehetsz.
Utcai ruhában nem ülsz le a letakart, üres ágyra? Tömegközlekedéses nadrág? :) Mások nadrágja fertőző nyomot hagy maga után?Akkor a cipővel együtt mindent ledobsz az ajtó előtt? Ez azért túlzás, már nincs covid korszak.
A cipő levétel nálam elég érdekes dolog.
Sosem kedveltem, ha zokniban kellett járkálnom másoknál, de ahol van vendèg papucs, azt szeretem, mert az kényelmesebb, mint a zárt. De én egy szál zokniban én valahogy kicsit kényelmetlenül érzem magam. Persze cipőben meg eleve nem mennék be más lakásába, ha mondják sem. Sajátomba sem. Az tényleg koszos, az utcán sár, köpés, kutyapiszok, stb. is lehet, no de a nadrágon?
Nyugat-Europai orszagokban is ez a szokás. Mesélték nekem hogy a németek is leveszik a cipőt.
USA-ban viszont nem szokás a cipőt levenni, általában csak akkor ha új a ház. Viszont az ilyen házaknál nincs vendégpapucs, szoval zokniban vannak akik oda mennek és olyat is láttam hogy a tulajdonosok is zokniban voltak a saják házukban. A munkám során sok házban járok. Én felhúzok a cipőre egy cipő takarót és ugy megyek be.
Nekem kenyelmetlen zokniban lenni bent a házban. Az jó ha van vendégpapucs viszont sok házban nincs az előtérben egy szek sem ahova le lehetne ülni hogy felvegyem a cipőmet mikor távozok.
Mi a saját házunkba bemegyünk cipővel mert parketta van, simán fel lehet mosni ha koszos lesz. Csak akkor vetem le a cipőm ha kint beleléptem vele a sárba. Amugy meg betonon gyaloglunk de nem sokat, mert szinte csak a haztol az autoig, utána meg az autotol a boltig és vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!