Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért nem lehet elégetni a...

Miért nem lehet elégetni a régi könyveket?

Figyelt kérdés
Nemrég azt mondták nekem, hogy még nagyon régi és rozoga könyveket sem szabad elégetni, és van magyar szokás a régi könyveket, tekercseket eltemetni.

2023. szept. 7. 09:27
 1/5 anonim ***** válasza:
59%

A szokásokat gyűlölöm. - Jól kezdődik, ugye?

A szokások érzelem, és nem értelem alapon nyugszanak. Amit el tudok képzelni magyarázatnak, az az, hogy sokan dicsőítik, imádják, tisztelik (de nem egyszerű tisztelés, inkább hódolat) a (vélhetően) több száz vagy (több) ezer éves írásokat. Nyilván van egy antik élménye, illetve milyen jó érzés egy mondjuk 1000 évvel ezelőtti papírdolgot megfogni, meg annak birtokában lenni. Ez utóbbi érzés büszkeséget ad, ami nem egyenlő az önbecsüléssel, így tehát részemről nézve ez egy negatív jellem.

Mindenki maga döntse el, hogy egy adott tárgy mennyire fontos MAGÁNAK. A saját érzést nem lehet senkire ráerőltetni. Vannak, akik a hagyományok érzelmivilága terén igen érzékenyek. Jó..., de sok más érzés is van a világban és sok fontosabb dolgok is vannak.

Én például a régebbi, sárgás-barnás lapú könyvek illatát szeretem. Jellegzetes illatuk van (nem mesterséges anyagból készültek). Ez fizikai úton-módon ad nekem érzelmet.

2023. szept. 7. 10:12
 2/5 anonim ***** válasza:
57%

Az érzelmeken túl ott van a tartalom kérdése is. Nekem, logikusan gondolkozó embernek korántsem mindegy, hogy mi a tartalma egy könyvnek. Ha ellentmond az erkölcsi meggyőződéseimmel, akkor lehet az igen-igen régi, nem érdekelne. Legfeljebb az illata miatt tartanék meg 1-1 lapot belőle, amiben nincsen erkölcsileg kifogásolható tartalom.

Így tehát nálam az érzelem nem írja felül az értelmet (ezen a téren).

2023. szept. 7. 10:15
 3/5 anonim ***** válasza:
43%
Miért nem lehet fingani az asztalnál?
2023. szept. 7. 15:54
 4/5 anonim ***** válasza:
87%
Heinrich Heine: "Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket is fognak."
2023. szept. 7. 16:15
 5/5 anonim válasza:

1

Érzelmek nélkül ez a világ már rég olyan lenne, ahová egyébként most is tart.

Kérdező, azért nem szabad könyvet égetni, mert az másnak még értékes lehet vagy olyan tudás lehet benne, ami, ha most nem is, később értékes lehet. A könyv már akkor is megvolt amikor te még nem, és akkor is meg kell lennie amikor te már rég nem leszel

dec. 21. 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!