Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Régen mikor a cigányok megjele...

Régen mikor a cigányok megjelentek a disznóölésen és elkérték a beleket, mihez kellett nekik? Mit főztek belőle?

Figyelt kérdés
2023. dec. 14. 21:55
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
85%
Első válaszoló! Sajnos nem!
2023. dec. 15. 01:27
 12/21 anonim ***** válasza:
87%
2000-ig vagtunk disznot minden éven volt, hogy 2x is. Minden éven jartak a ciganyok a belekért de nagyanyam mindig kipucolta es abba lett visszatöltve a hurka/kolbasz. Így nemtudom, hogy mire kellett nekik, de nalunk a ciganyokat dögösöknek hivjak, mivel anno a dögkútra (kint a mezőn volt akárki számára elerhető) jartak a döghúst vitték haza és azt főzték ették, az egyik tanarom aki csak ideköltözött nemértette, hogy miert hivjak dögösöknek őket, azt hitte, hogy így gúnyoljuk őket de nem ez volt anno a megnevezésük mifelénk, semmi cigany, semmi roma, dögös. Lehet, hogy a döghúsból készítettek kolbaszt hurkat, kitudja.
2023. dec. 15. 04:03
 13/21 anonim ***** válasza:
91%
Hogy kapták volna meg a belet, hisz abba töltötték a kolbászt, hurkát. Régen nem így volt, hogy beugrassz a boltba belet venni, olyat veszel amilyet akarsz tisztán.
2023. dec. 15. 05:56
 14/21 A kérdező kommentje:
A kolbászt a vékonybélbe töltjük, a disznósajtot a gyomorba, ezeket nyilván nem tudtuk odaadni nekik. Nekik kifejezetten a guszta vastagbél kellett. Mindig megjelentek és vitték, mi meg örültünk neki, mert megszabadultunk tőle. Nem értem mi ezen a rasszista kérdés?
2023. dec. 15. 06:02
 15/21 anonim ***** válasza:
92%
9-es voltam, no rákérdeztem reggel az idősebb kollégától akik mindig tartottak disznót. Azt mondja "cigányhurkát" csináltak belőle. Kimosták a beleket meg mindent, aztán apróra vágták, krumplit és hagymát tettek hozzá, beletöltötték a vékonybélbe (vagy a vastagba, hirtelen nem emlékszem hogy mondta) és kisütötték. Evett ő is olyat, azt mondja finom volt. Azért adták oda nekik a hurkabelet is mert nem foglalkoztak a mosásával, egyszerűbb volt megvenni, meg aztán valljuk be, nem is valami kellemes elfoglaltság...
2023. dec. 15. 06:35
 16/21 anonim ***** válasza:
93%

Hát, ha volt is ilyen, gondolom jól elhajtották őket. A disznó minden részét felhasználták a paraszti világban: a belet kimosták és abba töltötték a hurkát, kolbász. A gyomrot is kimosták, abból lett a disznósajt.

"Nekik kifejezetten a guszta vastagbél kellett."

Mifelénk azt is megtöltötték, egy része ment horkában persze, de a vakbelet katakönyökének hívták (dédapám német volt és hentes, ő készítette).

Egyébként párom családja régen állateledel kereskedéssel foglalkozott és vágóhídról hozattak friss nyesedék hús és fel nem használt belsőséget, ami kutyának simán jó, igazi csemege. No most, cigányok is gyakran jöttek ezekért és nem kutyának, hanem ők megcsinálták és innen olcsóbb volt, mint a hentestől az embernek szánt hús.

2023. dec. 15. 08:38
 17/21 anonim ***** válasza:
12es, hol laktatok?
2023. dec. 15. 11:50
 18/21 anonim ***** válasza:
76%
#17: Nem a 12-es vagyok, de az én környékemen is volt/van ilyesmi. A hely megvan és működik, az biztos, de nagy maffia volt az állati hulladék (értsd: döghús) feldolgozásakor. Szerintem nem is vagy rá kíváncsi.
2023. dec. 15. 12:05
 19/21 vocsi válasza:
78%
73 éves, falusi személy vagyok, bizony, jöttek a cigányok , vitték a -ha nem használtuk fel mi magunk - gyomrot, belet kompletten. Felhasználták, kipucolták, -esetleg megtöltötték - megsütötték.
2023. dec. 16. 15:17
 20/21 anonim válasza:
82%
Tényleg igaz. Ahogy mondták is, "cigányhurkát" csináltak belőle, azaz megtöltötték rizzsel, krumplival, hagymával, meg amivel éppen tudták.
2023. dec. 16. 16:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!