Szabad-e temetőben fényképezni?
Ismereteim szerint panorámaszabadság van ma Magyarországon, amely szerint Szjt. 68. § (1)[1] "A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható." Én beletartozónak gondolom a síremlékeket. Nemrég azonban az Új köztemetőben őrök szóvá tették ezt, és megtiltották a fényképezést (szerintük csak közeli hozzátartozó sírját lehet, semmi mást - mindenre írásos engedély kell. Ezt követően rámküldték a rendőrséget ott a temetőben, akik igazoltattak. Semmi problémát nem találtak, de őket is megkérdeztem a szabályról. Szerintük sem szabad (kegyeleti okokból) síremlékeket fotózni - erre kivétel (a hozzátartozó sírján túl) a "történelmi nevezetességű" síremlékek. (Az őrök szerint még az sem.) Mit lehet temetőben fényképezni?
- közeli hozzátartozó sírját?
- idegen személyek sírját?
- történelmi emlékműveket/történelmi nevezetességű személyek sírját?
- temetőkápolnát, temetői épületeket?
- több síremléket egy képen (hogy ne legyen felismerhető egy konkrét sír, mint kb egy utcaképet több épülettel)?
Most találtam csak meg a kérdést, de meglepődnék rajta, ha már ez is tilos lenne. Ugyan nem Budapesten, hanem vidéken, de jópár temetőbe szoktam járni szerte az országban, de egyiknél sincs kiírva, vagy jelezve a kapun, hogy tilos lenne fényképezni, vagy, hogy egyáltalán magánterület lenne-e. Sőt, a néhány mindenszenteki nap kivételével őröket, meg felügyelőket se szoktam látni, a nagyobbaknál se.
De egyébként is, alapvetően semmi olyat nem tudok, ami miatt értelme lenne egy temetőben tiltani magát a (magáncélú) fotózást/videózást, elvégre nem a halottak vannak a képen, csak a sírkövek. (Esetleg olyat tartok elképzelhetőnek, hogy publikálás esetén a sírokon lévő neveket ki kell takarni, de erről sem vagyok 100%-ig meggyőződve)
Ezek alapján én is arra következtetek, hogy vagy nem az a békés természetfotós fajta volt a kérdező, vagy volt ott valami más probléma is - a fotózáson kívül - ami szúrta az őrök szemét.
"Ezek alapján én is arra következtetek"
De ez nem otthon a kukoricamorzsolás közbeni morfondírozás kérdése. Ha egyszer szablyozzák, akkor mindegy, hogy értlemes vagy értlemetlen szerinted, akkor szabályozták.
A 9-es hozzászólást, ha elolvastad volna, már nem írtad volna a hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!