Szabad-e temetőben fényképezni?
Ismereteim szerint panorámaszabadság van ma Magyarországon, amely szerint Szjt. 68. § (1)[1] "A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható." Én beletartozónak gondolom a síremlékeket. Nemrég azonban az Új köztemetőben őrök szóvá tették ezt, és megtiltották a fényképezést (szerintük csak közeli hozzátartozó sírját lehet, semmi mást - mindenre írásos engedély kell. Ezt követően rámküldték a rendőrséget ott a temetőben, akik igazoltattak. Semmi problémát nem találtak, de őket is megkérdeztem a szabályról. Szerintük sem szabad (kegyeleti okokból) síremlékeket fotózni - erre kivétel (a hozzátartozó sírján túl) a "történelmi nevezetességű" síremlékek. (Az őrök szerint még az sem.) Mit lehet temetőben fényképezni?
- közeli hozzátartozó sírját?
- idegen személyek sírját?
- történelmi emlékműveket/történelmi nevezetességű személyek sírját?
- temetőkápolnát, temetői épületeket?
- több síremléket egy képen (hogy ne legyen felismerhető egy konkrét sír, mint kb egy utcaképet több épülettel)?
Nálunk csak a köztemetőnél van kiírva, hogy nem szabad. Elvileg. Nekem még nem szólt senki, a legérdekesebb művészi sírokat mindet lekaptam már, és a neten is fent vannak a képek. Senki sem háborgott még.
Az egyházi temetőknél viszont nincs kiírva.
"Az egyházi temetőknél viszont nincs kiírva."
Mert a pap nem tudja kezelni a nyomtató, vagy lusta megcsinálni.
"semmi értelme"
Ezt általában azok szokták mondani valamire akik iskolázatlan, ostoba emberek és fogalmuk sincs mi van a tiltás mögött. Pont az ilyenek miatt kell tiltani valamit, mert nem tanították meg nekik a szüleik, hogy hogyan illene viselkedni egy temetőben.
A matrózkocsmák mélyén felzokogtam,
ahogy a temetőkben nevetek,
enyém csak az, amit a sárba dobtam,
s mindent megöltem, amit szeretek.
Figyelj te fotósnagymester. Elkaptak, igazoltattak. Kell ez neked? A rendőr második alkalomkor már nem lesz annyira elnéző.
Az engedély kérelem fent van a honlapon, linkelték is és ott van minden elérhetőség is. Az engedély ingyen van. Meddig tartana kitölteni és beadni a kérelmet és aztán majd engedély birtokában menni fotózni ahelyett, hogy itt kínlódsz mint a besózott meztelencsiga.
Én is ezt tettem amikor a vasútra mentünk fotózni. Jött az FBŐ-s csávó pampogni, de a papír láttán elkullogott.
A másik dolog a viselkedés: Ha a bizti őrökkel normális vagy, nem nézed le őket és normális hangnemben beszélsz, akkor sokmindent meg lehet velük beszélni. Az hogy rádhívták a rendőrt arra utal hogy nagy volt a szád és nekiálltál okoskodni, kioktatni őket.
14
Te valami értelmi fogyatékos vagy?
Ezt a könyvet is biztos iskolázatlan ostoba emberek készítették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!