Hozzátartozóknak illik korán rendbetenni a sírokat?
Rokonom ki van akadva, hogy reggel 8 órakor még nem volt rendbe téve a sírunk. Kifejtette, hogy ez kialakult szokás, hogy Mindenszentek előtti napon a hozzátartozó már hajnalban, 4-6 órakor kimegy a sírhoz, rendbe teszi és felhelyezi a koszorút, mécseseket. Így a sírhelyt meglátogatók látják, hogy a család törődik az elhunyttal és nincsen kellemetlen érzésük, ha netán elsőként mennek oda és látják, hogy még hozzá sem nyúltak a sírhelyhez.
Én viszont soha nem hallottam még erről a szokásról, sőt, én úgy tudom, hogy Mindenszentek előtti napon még nem emlékezünk senkire, azon a napon csak kihelyezzük a koszorúkat, mécseseket, ki hogyan ér rá. Amikor már gyertyát megyünk égetni, arra a sírhelyek már rendbe vannak rakva.
Nálunk nem csak az év bizonyos napján "szokás" megemlékezni a szeretteinkről.
A sírhelyeket folyamatosan gondozzuk.
Ez a nov. 1-én minden legyen tip-top, mert mit szólnak mások, eléggé képmutató
"Utolsó, ha tényleg van ilyen, én ezt eléggé elavultnak tartom."
Ezt elmondtad a rokonodnak is, aki szóvá tette a dolgot?
Dehogy álltam le vitatkozni vele, de rátette a bélyegét a hangulatra a kis megjegyzése.
Egyébként én értem, hogy legyen tiszta a sírhely, de akkor naponta kellene menni söpörni, mert a szél ráfújja a port, leveleket. Elhiszem, hogy valakinek van erre ideje, de nekem elég az is, ha havonta egyszer-kétszer kinézek, lesöpröm, cserélem a vázát. Megjegyzem a rokonom is megtehette volna, hogy lesöpri, ha már panaszkodik miatta. Ehhez képest aznap du. kimentünk és csak rádobálta a mécseseket. A kérdés kiírásakor még azt hittem, hogy rendbe tette a sírhelyet és jogos a kritikája, de így...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!