Egyetemi oktatót hogyan illik megszólítani egy email-ben?
Mondták felsőbb évesek, hogy az egyik előadáson az oktató értékeli, ha szólunk neki, hogy nem tudunk ott lenni, hiába nincs katalógus.
Viszont őt ugyanúgy tisztelt tanár úrként szólíthatom meg, mint ahogy ez gimiben is volt, vagy professzor úr, vagy mi a hivatalos megszólítása egy egyetemi oktatónak, amivel nem sértem meg, de nem is leszek pedálgép?
A Tanár Úr az általános megszólítás. Nem mindenki professzor, így ez lehet, hogy nem is lenne helyes. De megnézheted, hogy mi a pontos "beosztása", az egyetemek weboldalán fel szokták tüntetni.
(Mielőtt valaki írná: tudom, hogy nem is mindenki egyetemi tanár hivatalosan, de mivel tanári minőségben van jelen minden egyetemi oktató, ezért ezen szerintem senki nem akadna fenn.)
Tisztelt Kovács Béla!
Tisztelt Tanárúr!
Ha jobb a viszony, akkor
Kedves Béla!
Szia Béla!
vagy nem is kell megszólítás csak
"ez itt a beadandóm"
Szerintem ha egyetemi tanár a beosztása, akkor Professzor Úr/Asszony, ha ennél alacsonyabb oktatói besorolásban van, azaz docens, adjunktus, tanársegéd, akkor Tanár Úr / Tanárnő az illendő megszólítás.
Az egyetemi oktató megszólításban nem használatos: ez egy gyűjtőnév az összes oktatói besorolású egyetemi dolgozóra. A médiában való általános használata pár évtizede terjedt el, amikor néhány egyetemi pályájának még elején álló, vagy éppen abban kevésbé sikeres oktató közéleti szerepvállalásakor cikinek érezte, hogy pl. tanársegédi beosztásban van. Pedig nem kell azt szégyellni, a professzor is volt tanársegéd egykor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!