Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért akarnak az emberek...

Miért akarnak az emberek minél inkább felülkerekedni a másikon?

Figyelt kérdés

Miért akarják mindig azt éreztetni, hogy ők feljebb valók, esetleg többek?

Mondok egy példát : facebook > születésnapi köszöntő > én egy "sima" boldog születésnapot:)" írtam, de az illető > nagyon boldog születésnapot..már sokadjára ma <333333333 :):Pjó volt a nap"

Most nekem ne mondja senki, hogy féltékeny vagyok, mert osztálytársról van szó, és örülök neki, ha boldog.

De mondhatnék más példát is..

És ez nem csak facebookon van így, így is viselkedik.

Egyébként ez jelentheti azt, hogy alsóbbrendűnek érzi magát, és ezért akar kitűnni, fontosnak látszani?

2010. szept. 20. 15:55
 1/8 anonim ***** válasza:
Szia! Rühellem a pszichológiát, nem is értek hozzá, csak annyira amennyire muszáj, de azt hiszem rátapinthattál a lényegre, talán tényleg az az oka, hogy kevésnek érzi magát és ezzel akarja kompenzálni. Ez nem az ő hibája, ő csak próbál beilleszkedni vagy elfogadtatni magát, lehet, hogy teljesen más okból van önbizalomhiánya. Akár tanulás, akár kinézet, bármi lehet az oka, főleg a ti korotokban. Feltételezem tizenéves korosztály vagytok. Ne vedd bántásnak, nem annak szánja.
2010. szept. 20. 15:58
 2/8 anonim ***** válasza:
az emberekben ösztönösen van versenyszellem, hogy a másiknál jobbal rukkoljunk elő, különben nem fejlődne a világ sehova
2010. szept. 20. 16:27
 3/8 anonim ***** válasza:

Nekem is volt hasonló problémám az emberekkel. Én már 30 fölött vagyok és pasas, de soha nem értettem én sem az ilyesmi indítékát. De kiterjeszteném még arra is, hogy az élet minden területén tapasztalom, hogy sok fölényes(kedő) ember van. Az autóközlekedés is egy érdekes színfolt. Sokan ebben élik ki magukat. Ő akar legelöl besorolni, frusztrált és szitkozódik, ha nem engeded be. Sokan csakazértis a kapuban vagy a rokkantparkolóban parkolnam stb stb.

Aztán tipikus terület a főnök-beosztott viszony is. Sok ember, akinek a főnöki tiszt megadatik, képtelen tisztában lenni azzal, hogy ő csak szakmailag és munkahelyi hierarchiában van a másik fölött és nem emberileg. Ez jól megfigyelhető, amikor munkatársak, alá-főlé rendelt emberek a privátszférában találkoznak. Itt jól kiütközik az érzelmi intelligencia és a disztingválás képessége.

Nagyon jó írásai vannak Csernus Imrének és Szendi Gábornak is a dologban. Én nem vagyok szakmabeli, csak egy érdeklődő amatőr, aki sok-sok ilyen kérdést leszűrve, leveleztem is Szendivel, az ismert pszichológussal.

Ő nagyjából (nem ezekkel a szavakkal, de értelmileg) így írta: az emberek nagy részének fontos, hogy elhihessék, hogy ők csinálják jól, jobban a dolgaikat a többi embernél.

Egyébként valóban, ez a felüllicitálás, az oktalan és tétnélküli rivalizálás, ami sokszor megfigyelhető, ezek mind-mind valaminek a kompenzálásai. Valaminek, ami miatt az illető nem él harmóniában, de sokszor maga sem veszi észre ezt.

2010. szept. 20. 16:28
 4/8 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem írókkal abban, hogy az élet minden területén észrevehető ez a beteges versenyszellem, plusz az, hogy másoknál nagyobbnak akar tűnni az ember.

Szerintem ennek több oka is van. Az nem lehet igaz, hogy velünk született dolog az, hogy nagyobbnak akarunk tűnni másoknál, mert vannak olyan emberek akik igazán alázatosak és ha automatikusan mindenkiben benne volna az arrogancia meg a túlzott büszkeség, akkor ez lehetetlen volna, a másik pedig az, hogy vannak igazán alázatos emberek akik később az életükben kialakult helyzet miatt nagyon büszkévé válnak, "felülnek a lóra". Szóval nem igazán velünk született tulajdonság. Inkább a társadalom, a környezet hatására lesznek ilyenek az emberek, meg sokszor a neveltetés is hozzájárul. És ez a világ totál tele van arroganciával, meg büszkeséggel, nem is csoda hiszen ennek a világnak az Ura a Biblia szerint maga az Ördög, aki annyira nagy akart lenni, hogy még Istennél is nagyobb és a célja az volt, hogy más embereket is rávegyen erre. Egy tökéletes angyal, ha képes volt erre szabad akaratánál fogvást, akkor mennyivel inkább mi emberek akik hajlamosak vagyunk születésünktől fogva a rosszra.

Szerintem nincs miért szomorkodj ha valaki büszke veled szemben. Valószínűleg kevés barátja lesz a büszke egyénisége miatt, mert nem szívesen vagyunk ilyen emberek társaságában. Viszont megnyerő tud lenni egy alázatos, szerény egyéniség. És Isten is az örök életet itt a Földön az ilyen embereknek ígéri.

2010. szept. 20. 18:04
 5/8 anonim ***** válasza:

16:28 vagyok. Érdekes volt olvasni soraidat, aki a vallási megközelítésből írtad. Én annyiból vitatkozom, vagy nem is vitázom, inkább csak megjegyzem, hogy azért egy egészséges, alapvető tartás még nem feltétlenül káros. A túlzottan alázatos ember is tud taszító és idegesítő lenni. Valahol az arany középút az igazság.

Az valóban igaz, hogy az üres kalász hordja magasan a fejét. :)

2010. szept. 20. 18:47
 6/8 Phoney ***** válasza:

Minden élőlény felül akar kerekedni a másikon.

Az ember is élőlény, akármit is képzel magáról.

2010. szept. 21. 07:59
 7/8 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy ez is egy olyan emberi tulajdonsag, ami a regmultbol maradt vissza. Akkor szukseges volt a versenges, hiszen az eletben maradas mult rajta, most meg idegesito, mert ilyen apro dolgokra vetulnek ki. Azt kell, hogy mondjam, ez egy oszton, valamilyen szinten minden egyes emberben meg van es ez mindig is igy lesz, mert minden embernek sajat maga a legfontosabb, igy maganak akarja a legjobbat meg akkor is, ha ez nem tudatos bizonyos esetekben.
2010. szept. 27. 18:28
 8/8 anonim ***** válasza:

Egy mondatban összefoglalva az előzőek alapján:

"Az valóban igaz, hogy az üres kalász hordja magasan a fejét. :)"

2010. szept. 28. 06:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!