Ha valakit magam elé engedek, akkor nekem a helyére kell állnom?
Én akkor engedek magam elé bárkit, ha mögöttem nem áll senki, mert más idejével nem játszhatom, lehet siet valahova.
Vagy ha mégis nagyon siet valaki, akkor beengedem a helyemre én meg beállok a sor végére (de csak ha ráérek).
Képzeld el, ha te vagy a sor végén, ahol öten vannak előtted, és mind az öt beenged egy embert, máris tizen lesznek. És ha az új öt is beenged csak egyet-egyet, abból a sorból nyugdíjaznak.
Szóval neked adok igazat.
A 2-es vagyok és NEM a nyelvtanra vonatkozott a válaszom, hanem a kérdésedre!
NEM helycseréröl van szó ilyen esetben, hanem simán CSAK ANNYI, hogy te (meg mindenki, ami mögötted áll) eggyel hátrébb kerülsz a sorban, mert elöre engedtél egy embert.
Szerintem szituációfüggő.
Autóval ha valaki be akar sorolni a sávodba vagy alárendelt útról/parkolóból rá akar hajtani az útra, furcsa lenne, ha elvárnák tőled, hogy térj le az útról. Szerintem itt elfogadják az emberek, hogy hátrébb kerülnek, cserébe számíthatnak arra, hogy ha ők kerülnek ilyen helyzetbe, őket is be fogják engedni.
Gyalogosan könnyebben kivitelezhető lenne, de ott meg maga a szituáció nehezen elképzelhető, hogy honnan és miért akar a sorba állni, sokat előzve. Pl pénztárnál ha a mögöttem jövő csak egy dolgot akar venni, nekem meg tele van a kosaram, akkor elém engedem. De nem fogom nézni, hogy hárommal mögöttem mi van és nem fogok odakiabálni, hogy jöjjön be elém.
5-ös: éppen hogy hülyeség, mert ha elöre enged valaki mást, akinek 1-2 valamije van csak, az a többieket semmivel sem lassítja, mire te, aki beengedted, kipakolod a cuccaidat a szalagra, az elöreengedett addigra böven végez, azaz sem te, sem a mögötted lévök nem vesztenek idöt, csak aki elöbbre került, annak nem kell végigvárnia mindenkit.
Ez ugyanaz az eset, amit a 6-osírt az autókkal kapcsolatban, ha valakit beengedsz a sorba, akkor neked nem kell (nem is lehetséges) hátramenni.
Egyébként külföldön (nyugatabbra!) teljesen megszokott, hogy pár valamivel elöreengednek valakit, söt többször láttam olyat, hogy vakait egymás után 5-6 ember is beengedett, és a sor ettöl egyáltalán nem lett lassabb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!