Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mi az a korkülönbség, amikor...

Mi az a korkülönbség, amikor ismeretlen “nem hivatalos személyt” (pl boltban, étteremben, stb) tegezni vagy magázni illik?

Figyelt kérdés

Megmondom őszintén, 30-as éveim elejen járó nő vagyok, eddigi életem nagy részében Angliaban éltem, ahol magazodas nelkul is meg tudtuk adni a tiszteletet.

Sokszor előfordul, főleg mióta megszületett a kisbabam es vele megyek valahova, en “szia” vagy “Hello”-val köszönök előre es nálam par evvel fiatalabb vagy velem egykorú lanyok es fiúk jo napot-tal köszönnek. Lehet, csak en nem szoktam ehhez hozza, de nekem kifejezetten rosszul esik es ugy erzem, hogy “te jo eg, ilyen öregnek nézek ki? “🙄🥲 Főleg miután én előre Hello/szia formátumban köszöntöttem oket.

Nyilván bankban, postán, orvosnál, futarnak, illetve aki nálam vélhetően idősebb es ismeretlen, jo napot-tal, illetve magázó stílusban köszönök es beszelek, azonban ez egy nagyon szürke es össze mosott terület számomra. Emlékszem, gyerekként, amikor anyukám volt az en koromban, akkor szinte mindenki mindenkit magazott, de eddig amikor vakációmat töltöttem Budapesten, akkor legtöbben “szia”-t köszöntek. Miután pandemia utan hazajöttem, s főleg gyermekem születés en utan vettem észre a “változást”; lehet ez valami protokoll, azonban ilyenkor mindig olyan érzésem van, hogy nem ertem, miért magáznak le nálam fiatalabb vagy velem egykorú személyek. (Azt hozzáteszem, hogy számomra legtöbbször nehez megállapítani az emberek korát)

Van valami séma, hogy mi az a vélhető korkülönbség, aminél illik lemagázni egy ismeretlent? Illetve lehet, ezentúl nekem is inkább “jónapot”-tal kellene köszönöm mindenkinek?

2022. máj. 1. 20:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
73%

8

Engem meg kifejezetten irritál a magázódás. 17 éves koromban kezdték el az alsósok s az egyik tanárom, most 21 vagyok, de még mindig a falra mászok tőle.

A magázásnak meg több köze van a felesleges pompázáshoz, mint a tisztelethez.

2022. máj. 5. 15:31
 12/16 anonim ***** válasza:
11%

#8 szerinted nincs kulonbseg egy trafik Es egy kormányablak kozott?

Ha a kormanyablakban sziaval köszönnék egy 35 koruli ugyintezonek akkor is nézne egyet, mert ott mindenki jónapotozik. Viszont a trafikban felesleges pompázás lenne (ahogy az elottem levo irta). Ha meg latom, hogy 50-60 koruli, mindenhol magazom, trafikba, fagyisba, kisboltba.

Nem attól adod meg a tiszteletet, hogy jó napottal köszönsz.

2022. aug. 28. 04:23
 13/16 anonim ***** válasza:
14%
12-es Itt nem a tisztelet megadásáról van szó, hanem arról, hogy kéretlen letegezéssel ne sérts meg sok-sok embert. Igaz, van akinek tetszik és van, akinek nem tetszik. Ezeket bunkó módon a földbe döngölöd és bebizonyítod, hogy téged soha senki (pl. otthon) nem tanított meg köszönni.
2022. aug. 30. 16:05
 14/16 anonim ***** válasza:
69%
Miért magáznék egy velem egyidős vagy tőlem kicsit idősebb személyt nem hivatalos helyen? Szerintem nem sértő, én sem sértődnék meg rajta. Már nem abban a világban élünk, ahol mindenki magáz mindenkit, hiába vagy földhözragadt. Attól engem még megtanítottak itthon köszönni, hogy némely helyzetet úgy ítélek meg, lehet tegeződni elsőre. Te viszont be vagy gyepesedve az fix, na csá. ;P
2022. aug. 31. 00:26
 15/16 anonim ***** válasza:
73%

Néhányan akkora baromságokat tudnak összehordani, hogy hihetetlen.. Van, aki nem érzi a különbséget dohánybolt és kormányablak között, az olyan karót nyelt embereken meg jókat röhögök, mint az egyes. Anyát magázni illik, oké :D

Az működhet, hogy megvárod, hogy köszönnek, csak mondjuk egy ruhaboltnak neked kéne köszönni, míg egy Aldiban a kasszánál talán meg tudod várni, míg a másik a köszön.

Egyébként erre nincs tuti recept. 30-as férfi vagyok, de jóval kevesebbnek nézek ki. Irodában szinten mindenkivel tegeződöm, a futárokkal, postással, 40es mérnökkel másik cégtől etc.

A szemben lévő boltban is, kivéve az 50+-os eladót.

Aldiban meg ha kell, váltok. Van olyan huszonéves lány, aki mindenkivel magázódik, váltanom kellett. A 40es kasszások meg tegeződni akarnak.

Engem a kormányablaknak és letegezett a korombeli ügyintéző, ezért átváltottam tegezésre.

Fogorvosnál meg 2 asszisztens nő és tegezésre váltott, szóval ki tudja.

Szerintem orvosnál és hivatalban indíts mindig magázódással, más helyen lehet tegeződni, ha nem 50 éves az eladó.

2023. szept. 12. 11:41
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
De jó, hogy elmúltam 50, mindenkit magázhatok :)
febr. 2. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!