Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért fontos a katonaságban...

Miért fontos a katonaságban az a tipikus tisztelet és a másik szívtatása megalázása?

Figyelt kérdés

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem vagyok rossz véleménnyel a katonaságról.

De nem értem miért fontos kiemelni a másik ragját. Közlegény, tizedes, százados ezredes stb. Nekem is van főnököm mégsem emelem ki minden mondat után, hogy ő többet elért már mint én. Ennek ellenére tisztelem.

És itt jön a folyattatás. Miért kell az igen uram, nem uram ,szalutállás és társai. Tiszteletet ,fegyelmet ,engedelmességet ezek nélkül is el lehet érni. Miért kell üvölteni a kiképzés alatt az újoncokkal és durván beszélni velük? Persze nem pátyolgatni kell őket, de szerintem itt nem ritka a túlzásba esés.

Mivel én nem voltam / vagyok ebbe benne, csak a filmekből láttam eddig ill apukám elmondásai alapján alkottam ezt a véleményt, lehetséges az, hogy ezek mind csak sztereotípia és a valóságban egy katonaság nem különbözik egy átlagos munkahelytől?

2021. nov. 29. 22:37
 1/4 anonim ***** válasza:
37%
Mert tökéletes rendnek kell lennie, és ehhez elengedhetetlen, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy hol a helye. Ezek az emberek háborúba mennek, igenis keménynek kell lenniük, a csatatéren sokkal rosszabb vár rájuk, minthogy leüvöltik őket, és amúgy is, sokan csak ebből értenek.
2021. nov. 29. 23:21
 2/4 anonim ***** válasza:
37%
Mert haboruban elet-halal kerdese lehet, hogy a beosztott mennyit hezital mielott cselekedne. Ezt az idot probaljak minden lehetseges modon csokkenteni. Szokja meg, hogy ha magasabb rangu szol hozza, akkor gondolkodas es keslekedes nelkul csinalja azt, amit hall.
2021. nov. 30. 00:26
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Jól gondolod, természetesen nem ez megy a seregben nap, mint nap. Szó sincs róla.

Ez mindig is csak a kiképzők módszere volt, hogy minél hamarabb szokjanak bele, azért ordítanak, hogy senkinek eszébe se jusson elengedni a füle mellett, amit mondanak, vagy ne adj Isten, ellenkezni akarjon valaki.

Ezzel jelzik, hogy komolyan gondolják, amit ordítanak, bár a kiképzők sem egyformák, nem mindegyik vaddisznó, de azok meg általában szigorúbbak, ha úgy nézzük, rosszabbak, mint aki ordibál, mert aki nem ordít, az meg büntet, úgy tanítja meg, mi a hiba, az ilyenek simán kihallgatásra rendelik az újoncot, az egységparancsnoknak meg muszáj ilyenkor suhintani, röppen a fogda, vagy elvonják egy időre a kimenőt, vagy a kimaradást, pedig mindenki szeret kiszabadulni egy kicsit a laktanyából, hazamenni a családhoz, vagy csak lazulni egy csehóban a bajtársaival.

Aki ordít, az általában annyival be is éri, lényegében tanítanak ezzel, mert olyan marhaságokra képesek az újoncok, hogy az elképesztő.

Sok évszázad gyakorlata van ebben, a sereg hihetetlenül rövid idő alatt edzett és képzett katonákat gyúr a csenevész és renitens civilekből, nagyon hatékony módszerekkel, bevált gyakorlat alapján teszik mindezt. Muszáj beléjük sulykolni a tennivalókat, hiszen gondolj bele, fegyverek lesznek, vagy már vannak is a kezükben, robbanóanyagok, csupa életveszélyes dolog ami körülöttük van, vagy lesz, nem szabad hibázni, mert akkor könnyen meghalhat valaki.

Később már a képzett katonákkal nem kell ordítani és nem is teszik, mindenki tudja mit kell tenni, megtanulta a kiképzésen. Elég ránézni az emberekre, látszik a mozgásán, a ruháján, a cselekedetein, hogy újonc e, vagy már belerázódott a sereg rendjébe.

2021. nov. 30. 04:28
 4/4 anonim ***** válasza:

Egy háborúba elég fura lenne azt hallani, hogy:

- Kettes osztag legyen szíves hajítsa a gránátokat az ellenségre!

Jó nyilván nem pont ezt, de sokkal egyszerűbb egy hangos parancsszó.

Senkit nem érdekel, hogy nem szépen kérik és, hogy mit ordibál mint egy idióta. A legfontosabb, hogy végrehajtsák a parancsot és élve hazamehessenek.

Jó ha ehhez vannak hozzá szokva, mert ez az ami élesben is elfog hangzani.

Tudni kell, hogy a látszat nem mindig a valóság. Hiába ordítanak, ha amúgy nem olyan emberek. Ez így teljesen jólvan.

2021. dec. 4. 19:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!