Hogyan köszönjek?

Figyelt kérdés

Nyilván, tudok köszönni, szoktam is. De sokszor bizonytalan vagyok mit mondjak és szerintem nem vagyok egyedül.

Amúgy nagyon zárkózott vagyok.

Szóval kb korcsoportonként leírnátok hogy mi a legjobb/legmegfelelőbb

Fontos a férfi/nő

Fontos még hogy 21 éves lány vagyok

2021. nov. 20. 23:37
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
73%
20# Nem tudom, hogy te hol élsz - gondolom falu -, de minden kulturált környezetben a "Jó napot kívánok!" az elfogadott köszönési mód. A "csókolom" miatt szinte az összes 60 év alatti nő megsértődne, és tegyük hozzá, teljesen jogosan (pl. megnézem, hogy ki az a húszonéves fiatal, aki a negyvenes oktatónak csókolommal köszön... nálunk ezt azonnal kijavítanák). Ez nagymama/nagypapa korú emberek esetében elfogadott. Eddig még nem találkoztam olyan 60 év alatti emberrel, aki eltűrte volna a csókolomot.
2021. nov. 22. 22:32
 22/25 anonim ***** válasza:

19# Kérdező, a szaktársaid/barátaid szüleinek is a jó napot kívánok az elfogadott. Úgyis szólnak az első alkalommal, ha azt szeretnék, hogy tegezd őket. Ha az illető olyan korúnak tűnik, mint a szüleid, akkor ott önözéssel (azaz jó napot kívánok) indíts. Nincs ebben semmi rideg, ez az elfogadott köszönési forma.

Csókolomot én nagyon ritkán köszönök, legfeljebb 70 év felettieknek.

Hivatalos helyen kortól függetlenül mindenkit önözök, nem hivatalos helyen pedig kb. 35-ig tegezek. Néha a felett is (pl. amikor egy 40-es felszolgáló nagyon közvetlen volt), ez teljesen szituáció függő.

Melyik korosztály, milyen helyzetben kérdéses még neked?

(Én 22 éves egyetemista vagyok és az alapján köszönök, amit leírtam. Eddig soha nem adódott belőle probléma.)

2021. nov. 22. 22:53
 23/25 A kérdező kommentje:

Hivatalos helyeken teljesen bokdogulok. Inkább a lazább belyzetekben nem, mert talán zavarhatja az illetőt, és gáznak tart, mert én nem ismerem fel a szituációt, hogy tegezzem.

Inkább a férfiak! Arról írhatnátok!!

2021. nov. 24. 07:28
 24/25 anonim ***** válasza:
100%
#22 Én 70+ vagyok, ki nem állhatom, ha csókolommal köszönnek.
2021. nov. 29. 20:05
 25/25 anonim ***** válasza:
Megértem. Ezért köszönök úgy csak egy-két ismerősnek, akikről tudom, hogy ezt szinte elvárják. Ismeretleneknek megy a szokásos jó napot kívánok. (22#)
2021. nov. 29. 20:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!