A c. betűs szót illik kimondani vagy nem?
A "100 tagú cigányzenekar" prímásával a rádióban hallottam egy beszélgetést, ahol többek között a riporter megkérdezte a prímást, hogy zavarja-e, ha őt cigánynak nevezik.
Azt válaszolta, hogy ők cigányok, annak születtek, amit büszkén vállalnak is. A zenekarnak is ezért ezt a nevet adták.
Ha a köznapi nyelvben használjuk ezt a szót, azzal szerintem semmi baj nincs. Abban az esetben, ha ezt a szót, hogy "cigány" megkülönböztető, becsmérlő, lekicsinylő értelemben használjuk, az már probléma.
Ez is egy mellényúlás volt a politikusok részéről, egy teljesen természetes, rasszizmustól mentes magyar szó helyett egy idegen eredetű szó használatára akarták rákényszeríteni a társadalmat.
A cigány szónak önmagában soha nem volt rasszista jelentése, legfeljebb sokan bele képzelték azt, a roma szó pedig ugyanazt jelenti, csak nem magyar nyelven.
A cigányság nyelvtanilag sem egységes, vannak akik csak magyarul beszélnek, ők cigánynak nevezik magukat. Többségük az indiai eredetű, de dialektusokban eltérő nyelvet beszéli, tőlük van a roma szó, de ilyen megközelítésben lehetne "manus" is az elvárt megbevezés. Vannak cigány csoportok, amelyek beszéde román alapú, két egymástól távol élő cigány nagy valószínűséggel nem is tud az anyanyelvén társalogni.
A cigány szó a magyar nyelv, a magyar kultúra része, hogy hangzik az új trend után: romazene, roma pecsenye, romakerék, Roma báró, roma útra ment falat, stb.
4-es vagyok.
#7 igen a négereket általában vagy feketéknek vagy színes bőrűeknek hívják Amerikában az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!