Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Szoktál úgy köszönni, hogy...

Szoktál úgy köszönni, hogy szervusz?

Figyelt kérdés
Én csak öregeknek, akikkel tegező viszonyban vagyok, egyébként kissé modorosnak tartom. Tévéműsorokban is szoktak így köszönni kollégának.

2021. júl. 20. 07:35
A kérdező szavazást indított:
Gyakran
Néha
Soha
28 szavazat
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
79%
Én 35 vagyok és , "szia"-"hello" -t haszálom, vagy "jó napot"-"üdvözlet"(ezt főleg írásban e-mailban).A szervusz latin eredetű, régen használják.
2021. júl. 20. 08:02
 2/16 anonim ***** válasza:
60%

Nem, soha. Szervusz!:) Semmi baj sincs vele, régebbi udvariasabb tegezős köszönönés.

Szerintem jobb, mint a csőváz, mi a hányás?!

2021. júl. 20. 08:06
 3/16 anonim ***** válasza:
Ha tegező viszonyban,és alá-fölé rendeltségi a viszonyunk,tehát nnincss semmi közvetlenség.Tehát nagyon ritkán.
2021. júl. 20. 08:08
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek így köszönök, akivel tegeződöm.
2021. júl. 20. 08:31
 5/16 anonim ***** válasza:
Mostanában szoktam használni.
2021. júl. 20. 08:40
 6/16 anonim ***** válasza:
0%
Nekem a szervusz egy modoros köszönési forma. Általában olyanok használják akik álarcot viselnek (értsd: a hétköznapokban lerí róla, hogy egy tahó, műveletlen valaki, de a "szervusszal" és a "további kellemes napot" köszönéssel kompenzál :)
2021. júl. 20. 08:51
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
6-os van ilyen is,de olvasd az én véleményem! 3-as vagyok. Pl. egy idős főorvos a fáziorvosom,vele tegeződöm. Szerintem bunkóság lenne helló doki,vagy szevasszal köszönni neki. Én így szoktam: Jóreggelt,vagy jó napot kívánok,szervusz főorvos úr! Egyébként nem vagyunk barátok,közeli ismerősők sem,csak köszönőviszonyban vagyunk,az utcánkban lakik.Ő70 éves,én 52. Mai fiatalok közt én is furcsának tartanám e formát.
2021. júl. 20. 09:14
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

A köszönés eredetileg az ókori Rómában alakult ki servus humillimus („alázatos szolgája”) formában. Az alázatos szolgája és a belőle keletkezett alásszolgája vagy alászolgája köszönéseket manapság nem szokás használni, kimentek a divatból.

Használata

A volt Osztrák–Magyar Monarchia területén ma is használatos köszönési forma. Különösen népszerű Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában, Erdélyben, Németország déli részein (Bajorországban, Baden-Württembergben, Pfalzban), Horvátország északi részén, Lengyelországban, Szlovénia keleti részén (Stíriában) és Ukrajna nyugati részén. Ritkábban használják Csehországban, ahol archaikus, köznyelvben nem használt köszönésnek számít. A szervusz üdvözléskor és elköszönéskor is használatos, a régiótól és a kontextustól függően.

2021. júl. 20. 09:25
 9/16 A kérdező kommentje:
Idézhetsz a Wikipédiából forrásmegjelölés nélkül, de mint írtam, a tévében is rendszeresen hallom.
2021. júl. 20. 10:06
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem akartam linkelni,így hamarabb elolvassák. ÉN IS HASZNÁLOM EZT A FORMÁT,DE MINT ÍRTAM INKÁBB HIVATALOS,FÉLHIVATALOS,TÁVOLSÁGTARTÓBB ESETEKBEN. nEM ANNYIRA ÁLTALÁNOS KÖSZÖNÉS EZ. a TV BEN IS KOLLÉGÁK KÖZT HALLHATOD LEGINKÁBB
2021. júl. 20. 10:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!