Szoktál úgy köszönni, hogy szervusz?
A kérdező szavazást indított:
28 szavazat
Én 35 vagyok és , "szia"-"hello" -t haszálom, vagy "jó napot"-"üdvözlet"(ezt főleg írásban e-mailban).A szervusz latin eredetű, régen használják.
2021. júl. 20. 08:02
Nem, soha. Szervusz!:) Semmi baj sincs vele, régebbi udvariasabb tegezős köszönönés.
Szerintem jobb, mint a csőváz, mi a hányás?!
2021. júl. 20. 08:06
Ha tegező viszonyban,és alá-fölé rendeltségi a viszonyunk,tehát nnincss semmi közvetlenség.Tehát nagyon ritkán.
2021. júl. 20. 08:08
Mindenkinek így köszönök, akivel tegeződöm.
2021. júl. 20. 08:31
Mostanában szoktam használni.
2021. júl. 20. 08:40
Nekem a szervusz egy modoros köszönési forma. Általában olyanok használják akik álarcot viselnek (értsd: a hétköznapokban lerí róla, hogy egy tahó, műveletlen valaki, de a "szervusszal" és a "további kellemes napot" köszönéssel kompenzál :)
2021. júl. 20. 08:51
6-os van ilyen is,de olvasd az én véleményem! 3-as vagyok. Pl. egy idős főorvos a fáziorvosom,vele tegeződöm. Szerintem bunkóság lenne helló doki,vagy szevasszal köszönni neki. Én így szoktam: Jóreggelt,vagy jó napot kívánok,szervusz főorvos úr! Egyébként nem vagyunk barátok,közeli ismerősők sem,csak köszönőviszonyban vagyunk,az utcánkban lakik.Ő70 éves,én 52. Mai fiatalok közt én is furcsának tartanám e formát.
2021. júl. 20. 09:14
A köszönés eredetileg az ókori Rómában alakult ki servus humillimus („alázatos szolgája”) formában. Az alázatos szolgája és a belőle keletkezett alásszolgája vagy alászolgája köszönéseket manapság nem szokás használni, kimentek a divatból.
Használata
A volt Osztrák–Magyar Monarchia területén ma is használatos köszönési forma. Különösen népszerű Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában, Erdélyben, Németország déli részein (Bajorországban, Baden-Württembergben, Pfalzban), Horvátország északi részén, Lengyelországban, Szlovénia keleti részén (Stíriában) és Ukrajna nyugati részén. Ritkábban használják Csehországban, ahol archaikus, köznyelvben nem használt köszönésnek számít. A szervusz üdvözléskor és elköszönéskor is használatos, a régiótól és a kontextustól függően.
2021. júl. 20. 09:25
9/16 A kérdező kommentje:
Idézhetsz a Wikipédiából forrásmegjelölés nélkül, de mint írtam, a tévében is rendszeresen hallom.
Nem akartam linkelni,így hamarabb elolvassák. ÉN IS HASZNÁLOM EZT A FORMÁT,DE MINT ÍRTAM INKÁBB HIVATALOS,FÉLHIVATALOS,TÁVOLSÁGTARTÓBB ESETEKBEN. nEM ANNYIRA ÁLTALÁNOS KÖSZÖNÉS EZ. a TV BEN IS KOLLÉGÁK KÖZT HALLHATOD LEGINKÁBB
2021. júl. 20. 10:30
Kapcsolódó kérdések: