Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A nem budapestiek miért érzik...

A nem budapestiek miért érzik sértőnek a "vidéki" kifejezést? Én mindig így hallottam, pedig nem vagyok echte pesti. Ha a vidéki sértő, akkor hogyan nevezzük a Budapesten kivül élőket összefoglalva? Vagy mostanában divat ezen megsértődni?

Figyelt kérdés
Normális válaszokat kérek. A kérdésem nem akar sértő jellegű lenni, csupán meglepett ez az új módi.
2010. aug. 27. 13:03
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és imádom azt a mondást, hogy nem az a paraszt, aki a földet túrja. Mennyire igaz!
2010. aug. 27. 14:12
 22/31 anonim ***** válasza:
100%
Én nem érzem sértőnek, egy kétezer fős faluban lakok kétszáz kilométerre a fővárostól. Ez tényleg vidék. Azt viszont már sértőnek gondolom, hogy egy Debrecent, Miskolcot, Győrt, ugyan úgy levidékeznek, mint az én kétezer fős kis falumat, csak azért, mert nem Budapest.
2010. aug. 27. 14:15
 23/31 anonim ***** válasza:
60%

Más országban nem sértő, hogy valaki paraszti származású, csak itt nálunk sértődik meg a földből élő, hogy ő paraszt. Nem tudom, hogy ez miért sértő, amikor más meg bolti eladó, meg ügynök. Kénytelen vagyok a gazdálkodó szót használni, nehogy valakinek a lelkébe gázoljak.

Tetszik hogy néhány könyv a parasztra a farmert használja, ami nem is európai fogalom.

2010. aug. 27. 14:16
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
14:16-os hogy jön ide a parszt kifejezés most? a vidékről volt szó és nem a földművelőkről. aki "vidéken" él az nem egyenlő azzal hogy földművelésből is él :) a legtöbb vidéki városokban él ugyanis.
2010. aug. 27. 14:23
 25/31 anonim ***** válasza:
100%
Vidék az erdő, mező, szántóföldek, szőlődombok. Minden városnak, falunak van neve. Aki nem pesti, azt nyugodtan lehet annak a településnek a nevével illetni, ahonnan való, pl. ő győri, ő pécsi, ő debreceni, ő sajószentpéteri, stb.
2010. aug. 27. 16:24
 26/31 anonim ***** válasza:
17%

általában azzal vágnak vissza a vidéki népek, hogy nekik nem kell szagolni a szmogot, meg nem zsúfolt helyen laknak, meg nincs dugó, stb.

de basszus! mi van ha én pont ezt szeretem? hogy bárhova eljutok 10 perc alatt, vasárnap délután sem kihalt az utca, és ha hajnali kettőkor szeretnék venni magamnak kaját, akkor megtehetem.

persze, mindenki legyen lokálpatrióta, de balhé nélkül.

és nem kell egymást a lakóhelye miatt lenézni.

ha szégyenkeznék, h bukó pesti vagyok (amúgy budai :D ) akkor szedném a kis cuccomat, és költöznék mondjuk Dunaújvárosba, vagy akárhova.

2010. aug. 27. 16:47
 27/31 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a vidéki-ről egy faluban élő, földet művelő, tájszólással beszélő parasztbácsi jut az eszembe, és úgy gondolom Egerről nem a vidék ugrik be az embereknek először(akinek, mégis az szégyellje magát:-). Tehát én városi vagyok, megyeszékhelyi, vagy kisvárosi, ahogy tetszik, de nem vidéki, mert azok a falvak és tanyák összefoglaló neve. Akik ott élnek azokat mi falusinak mondjuk inkább. A pesti jelentése a szövegkörnyezettől függ, tehát van hogy pozitív, van hogy negatív, de van amikor csak egy jelző.

Nem merek felköltözni Pestre, mert valószínű egy kukát kellene a hátamra kötöznöm, mert mostanában rákaptam szemétszedésre (nem élvezem, de nem viselem el, hogy az út közepén van pl. egy pille palack)és hát mivel arra felé rengeteg van...

2010. aug. 28. 00:02
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

De ez is megint el általánosítás. Falun, sőt tanyán sem csak tájszólással beszélő, földművelő paraszt bácsik laknak. Vannak, aki direkt azért költöznek oda a városból, mert azt szeretik!

Jól írta valaki, engem sem a vidéki megnevezés zavar, hanem a hangnem, ahogy mondják!

2010. aug. 28. 09:46
 29/31 anonim válasza:
100%

Sajnos engem is sért...itt élek a Szigetközben, ami szerintem az ország virágoskertje, nagyon szép és fejlett, kultúrált. Felmegyek BP-re, és egy 56'-os golyónyomoktól díszitett sötét, büdös, gangos bérház lakója kérdőre von, hogy vagyok képes elviselni a vidéki létet?

Hát azért az ilyenek menjenek ám valahova...

2010. szept. 15. 00:35
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Én éltem alföldi kis településen, és most Sopronban lakok.

Na most, az alföldi kisvároshoz képest nem tudnám azt mondani most Sopronban, hogy "vidéki vagyok". Nem tudom, valahogy nem.

Bár ez nem Budapest, de minden lehetőségem ugyanúgy megvan, mintha ott élnék a fővárosban.

Én azt szoktam mondani, városi vagyok, és kész.

Aki nem városi az meg falusi.

Én nem is szoktam igazán használni a vidéki jelzőt, de másoktól sem hallom.

Az Alföldön többször találkoztam a "vidéki" szóval, akár negatív felhanggal is.

2011. nov. 4. 15:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!