Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A nem budapestiek miért érzik...

A nem budapestiek miért érzik sértőnek a "vidéki" kifejezést? Én mindig így hallottam, pedig nem vagyok echte pesti. Ha a vidéki sértő, akkor hogyan nevezzük a Budapesten kivül élőket összefoglalva? Vagy mostanában divat ezen megsértődni?

Figyelt kérdés
Normális válaszokat kérek. A kérdésem nem akar sértő jellegű lenni, csupán meglepett ez az új módi.
2010. aug. 27. 13:03
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%
Én nem sértődök meg, inkább a pesti ismerőseim érzik rosszul magukat, ha pl beszélgetés közben ezzel a szóval fejezem ki magam (itt vidéken, a vidéki ember, stb.)...
2010. aug. 27. 13:20
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
miaz,hogyan nevezzük a nem pestieket????? miért akkor a nem győrieket pl??? hát hogy nem győri. ennyi az egész. amúgy nemhiszem,hogy más országba is aki nem a fővárosba lakna,hanem másik nagy városba,az vidéki lenne... vidéki az,aki falun lakik,mint pl én. de aki győrbe,az városi,vagy kisvárosi,ha úgy tetszik jobban. elég fura,hogy győrieket is vidékinek mondják,de győrbe külön van városi,meg vidéki buszjárat...hmm akkor van a vidéki embernél még vidékibb,aki a falusi paraszt?:D
2010. aug. 27. 13:28
 13/31 anonim ***** válasza:
55%
Én sem értem, hogy miért gondolja így sok ember! Szerintem egyáltalán nem sértő, bár ez attól függ, ki mit gondol mögé. Én pl semmit nem gondolok mögé, egyszerűen annyit jelent, hogy nem Budapesten lakó ember, és a pesti szó mögé is csak annyit gondolok, hogy Bp-en lakó ember... Ez olyan, mint mikor a négerek megsértődnek érte, hogy négernek nevezted őket, holott tényleg azok, de nyilván nem azon sértődnek meg, hogy látják rajtuk, hogy totál sötét bőrük van, hanem már beléjük rögzült, hogy emögött a szó mögött valami negatívat feltételezzenek...
2010. aug. 27. 13:34
 14/31 anonim ***** válasza:
95%
Egyáltalán nem sértő. Örülök annak, hogy vidéki vagyok. Az a sértő, amikor a paraszt szót hozzáteszik. Sok pesti sajnos egy az egyben nem vesz tudomást arról, hogy Budapesten kívül léteznek más települések is, ahol normális emberek élnek, minden vidékit lebunkóz alaptalanul. Erre én is csak 2 szóval válaszolok: Pesti bunkó.
2010. aug. 27. 13:45
 15/31 anonim ***** válasza:
95%
Én is úgy tudom hogy aki faluban lakik, az él vidéken. Ezért sértő ha egy pesti ember levidékiz valakit, aki esetleg megyeszékhelyen vagy más városban lakik.
2010. aug. 27. 13:49
 16/31 anonim ***** válasza:
83%
mas orszagokban nem hallottam meg a videk kifejezest. en nem pesti vagyok es amig magyarorszagon eltem soha nem is hasznaltam a videki szot. igzabol nem zavar mert minden viszonyitas kerdese nekem meg pest egy videki kisvaros innen kulfoldrol.:)
2010. aug. 27. 13:53
 17/31 anonim ***** válasza:
10%

"A nem budapestiek miért érzik sértőnek a "vidéki" kifejezést?"

Mert amúgyis kisebbségi érzésük van. Állítólag vidéken kisebbek a fizetések, de állítólag az árak is alacsonyabbak. A vidéki ház/lakás kevesebbet ér, mint egy fővárosi. Ez mindenhol így van a világon!

Egy madridi lakás 1 millió euró, egy hegyvidéki 30 ezer euro, érdekes ott egy vidéki sincs megsértődve ezen.

Mivel kutyákat tenyésztek kénytelen voltam a fővárosból átköltözni Budapest környékére. Örülök neki, hogy van egy kulturális központja az országnak, és nem akarom, hogy ez megváltozzon. Az ingázásba nem lehet belehalni.

Ráadásul van garzon lakásunk is Budapesten, így tőlem mindenki azt mondhat, amit akar.

Logikusan luxusgettóba nem tudtam volna beköltözni, lehet, hogy még kutyák nélkül sem. A vidéki sértődékenyek nem éreznék a különbséget, ha tanultak lennének, és jól keresnének, a szellemi különbségek miatt van kisebbségi érzésük. Ehhez még hozzájön az is, hogy egy lakás Budapesten 10x annyi, mint Zemplén megyében.

Erről senki nem tehet. Akinek ez fáj nagyon, az költözzön Budapestre.

2010. aug. 27. 14:02
 18/31 anonim ***** válasza:
0%

Egyetértek azzal, hogy (eredetileg) a vidék inkább falusit/kisvárosit jelent.

Egyetértek azzal is, hogy nagyon nem jó, hogy ennyire "vízfejű" az ország...

DE ha már így alakult, hogy Magyarország népességének jóval több mint ötöde él Budapesten és környékén, akkor teljesen logikus és érthető, hogy külön szó alakul ki (/át) a "nem pestiek" megnevezésére.

Mellesleg én, mint 7 éve Bp-n élő "vidéki" (Pécs) egyértelműen sokkal-sokkal többször hallottam a "pesti"-t negatív jelzőként, mint a vidékit!

2010. aug. 27. 14:03
 19/31 Funktasztikus ***** válasza:
36%
öcsém elsön jöt röhögtem:) azért én kicsit sértönek tünik....mert olyan lekicsinyitó..:) de igaz én sem szeretnék a szemétdomb tetején élni:)jo nekem Debrecen is:D
2010. aug. 27. 14:07
 20/31 anonim ***** válasza:
51%
Engem sem zavar. És a világért sem élnék Pesten. Múltkor pont ott voltam, és egy kávézóban egy srác kérdezni akart tőlem egy helyet, mondtam nagy vigyorral az arcomon, hogy ne haragudj, de szerencsére nem itt lakom. Az meg gondolom hülyének nézett, hogy miért örülök ennek ennyire! De hát én tényleg örülök, hogy nem kell ott laknom. Hogy van egy szép vidéki házam, jó vidéki munkám, és ezért nem kell a szmogot szagolnom, vagy minden reggel betonrengetegben gyalogolnom. Szóval nem érzem sértőnek, ha "levidékiznek". Itt szerintem nem azon van a hangsúly, hogy mit mondunk, hanem hogy hogy mondjuk. Amikor levidékiz valaki, akkor inkább a hangnem nem tetszik, nem maga a szó!
2010. aug. 27. 14:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!