Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Romák miért akarnak görögök,...

Romák miért akarnak görögök, olaszok, spanyolok, katalánok, portugálok lenni?

Figyelt kérdés

2021. máj. 27. 23:24
1 2 3
 11/23 Meton ***** válasza:
0%

Te is rosszul tudod, mert a rom embert jelent. Most néztem utána. Az már más kérdés, hogy csak alaktani hasonlóságról van-e szó. Abban már nem vagyok biztos, hogy a római elnevezés nem a cigány rom szóból ered. Ami ugye embert jelent és nem cigányt.

Ahogy látom, minden országnak megvan a saját cigánysága és cigány nyelvjárása. Pakisztán, Szíria, balkáni államok, Magyarország, katalánok stb. Amúgy szerintem a WIKI téved, mert nagyon kevés cigány ismeri a roma nyelvet. Aki ismeri, az is inkább tanulta, minthogy anyanyelve lenne.

2021. jún. 6. 14:30
 12/23 anonim válasza:
100%
Mert szégyenlik, hogy romák. A beilleszkedésre alkalmatlan életmód, a bűnözésre való hajlam miatt az országok nagyrészében komoly előítélet alakult ki a romákkal szemben. A romák indiai származása meghatározza a kinézetüket is, ezért próbálják görögnek, olasznak, spanyolnak, katalánnak, portugálnak kiadni magukat. Nyilván Svédek nem lehetnek, mert nem világos a bőrük és nem szőkék. Aki nem akar az előítéletekkel azonosulni, az szeretné, ha másképpen ítélnék meg. Nyilván a Romák (vagy Cigányok) között is vannak ilyenek és olyanok is, nem nagyon tudnak egymásra hatást gyakorolni, mivel a Cigány Vajdák intézménye már letűnőben van. Régen vajdák vezették a cigányokat, tekintélyük volt, és valamelyest kordában tudták tartani a nehéz embereket. Ma már ez nem működik. Egyébként a romák a saját nemzetségükön belül is megkülönböztetik egymást, például a Gábor cigányok lenézik a bűnöző romákat, és megvetik a bűnözőket, jórészt saját népcsoportjukon belül választanak házastársat is. Sokan közülük keresztények, és járnak templomba is. A Gáborok szépen öltözködnek, tiszták, gazdagok, igényes emberek, noha különcök, de csak így tudják megőrizni a jó hírüket. Vannak a Youtube-on videók a Gáborokról, érdemes megnézni. https://www.youtube.com/results?search_query=gábor+cigány
2021. jún. 7. 00:10
 13/23 anonim ***** válasza:

11 ki tudja rosszul? 9 vagyok, pont ezt írtam, bár akkor fáradt voltam, nem fogalmaztam túl értelemezhetően mindenki számára, most pontosabban kifejtem:

roma = oláh cigány férfi emberek (többesszám).

Tehát nincsenek benne a roma szóban a nem oláh cigányok (pl. Szintók, gáborok, beások, ...), nők és gyerekek.

Ez az ember szó csakis az oláh cigányokra értelmezhető, a nemcigányokra egyéb kifejezések vannak, pl. gádzsó és gádzsi, csávó...

(igen, a magyar szlengben több cigány szó is van, egyébként jiddis is van sok).

2021. jún. 9. 09:46
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként te 10 egyáltalán tanultál alap történelmet, hogy ilyen marhaságokat feltételezel, hogy a római szó a romából jön?

Házi feladat utána nézned, ha már ekkora wikipédia kutató vagy: Romulusz és Rémusz, Ókori(!!!) Róma alapítása, római népcsoportok.

2021. jún. 9. 09:49
 15/23 Meton ***** válasza:
0%

Ez nem történelem, csak következtetés. De az sem történelem, hogy Rómát Romulusz és Rémusz alapította, akiket farkas nevelt fel. Először is ez legenda, nem történelem. Rómát az etruszkok alapították, de javítsatok ki, ha rosszul tudom. Romulusz és Rémusz neve eléggé hasonló, mintha a roma szóból eredne. A roma szónak van jelentése a cigány nyelvben. Ez csak következtetés.

A roma valóban lehet, hogy egy bizonyos cigány népcsoport elnevezése, de az ő nyelvükön ez továbbra is magát az embert jelöli. Valószínűleg onnan ered, hogy egymást embernek, vagyis a saját nyelvükön romának nevezik. Ez olyan, mint a vigéc. A svábokat nevezték vigécnek, mert állandóan ez volt a szava járásuk.

Visszatérve Romuluszra és Rémuszra, szerintem ezek nem nevek. Ezek inkább a két legfőbb hatalmasság rangja. Mint főpap és a király mondjuk. Hogy pontosan mik voltak ezek a rangok, azt az etruszk nyelv ismeretében valószínűleg meg lehetne fejteni. Alapjuk a roma, vagyis ember szó.

Ezt azért gondolom, mert a magyar népnév is hasonló módon ered. Volt két ember, Hunor és Magor, akik csodaszarvasra vadásztak. Magor névből ered a magyar elnevezés, szerintem ez elfogadható. A két szótő a Hun és a Mag. Magyarok vagyunk, tudjuk mit jelent. A mag a növények magja, de az állatok magja is. Sőt az emberé is. Szokták mondani, hogy a férfi megtermékenyíti a nőt, vagyis belehelyezi a magját. Magor tehát olyan valaki lehetett, aki megmondta, mikor kell vetni, rendelkezhetett az állattartás kérdéseiben és összeházasíthatott embereket. Tehát Magor olyasmi lehetett, mint egy főpap. A hun változhatott, ma talán honnak, hazának, otthonnak mondanánk. Ha egy huntól megkérdezték, kié a föld, akkor azt mondta, hogy hun. Vagyis haza, hon, stb. A rómaiak nem tudtak magyarul, de azt értették, hogy hun terület. Így lettek a hunok. A lényeg, hogy Hunor volt a terület parancsolója, királya. Tehát Hunor és Magor volt a király és a főpap. Persze nem konkrétan pap, akkor inkább sámán, de ez csak megnevezés kérdése. Romulusz és Rémusz szintén a két legfőbb vezető volt, vagyis a király és a főpap. Egyébként meg akit valóban farkas nevel fel, az beszélni sem tud, nemhogy egy várost alapítani. A farkas inkább csak jelkép lehetett.

Figyelem, amit írtam, nem történelem, csak játszottam a szavakkal. Csak szerettem volna megmutatni furcsa hasonlóságokat, amik aligha voltak véletlenek.

2021. jún. 12. 18:30
 16/23 Meton ***** válasza:
22%
Na még egy pici nyelvészkedés. Az oláh rómait jelent, az elnevezés a horvát nyelvből ered. Tehát az oláh cigány lényegében román cigány, mert az oláh az ugye román. Az olasz valószínűleg az oláh többes száma egyébként. Bár nem tudok horvátul, de az "sz" a többes szám szerintem.
2021. jún. 12. 18:36
 17/23 Meton ***** válasza:
35%

Pár szót ejtenék a beilleszkedésről, mert ez azért kétoldalú dolog. Ugyanilyen problémáik vannak az indiánoknak, négereknek és minden őslakos kisebbségnek. Megvan a saját kultúrájuk, ami szöges ellentétben áll a fehérek kultúrájával. Ami közös ezekben a népekben, hogy mind nomádok. A cigányok, az indiánok, és a többi őslakos népek. Ami közös bennük, hogy nincs értelme náluk a tulajdonnak. Amit szereznek, az a törzsé, a közösségé. A munkát sem tudják értelmezni, mert egy nomád közösségben a munka kicsit más, mint hogy valaki elmegy egy idegen helyre dolgozni. Először azt kell megérteni, hogy az eredeti kultúrájukban nincs értelme sem a tulajdonnak, sem a munkának. Képzeljétek el magatokat, hogy bekerültök egy totál idegen kultúrába. Mondjuk muzulmánok közé. Nem ihattok alkoholt és nem beszélhettek, de még nem is nézhettek nőre, csak ha már feleségül vettétek. Meg lehet szokni, de nem biztos, hogy önként szeretnéd.

Láttam egy dokumentum filmet busmanokról. Teljesen jóra való emberek, a legkisebb gonoszság sincs bennük. Viszont amikor bekerülnek a városba, a civilizációba, akkor rögtön szembe kerülnek vele, mert nem értik, mi a tulajdon, vagy mi a munka. Nem értik, miért nem vehetik el azt, ami éppen senkinek sem kell. Vagy miért kell olyan munkát végezniük, aminek a törzshöz semmi köze. Persze idővel meg kellene tanulniuk, de jusson eszetekbe, amit a muzulmánokról írtam. Hiába ismernénk a törvényeiket, biztosan vétenénk ellenük. Volna, akinek menne, de soknak nem.

2021. jún. 12. 19:09
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Rómát nem az etruszkok alapították. A rómaiak az Indoeurópai nyelvcsaládokat beszélők egyik ágából fejlődtek ki. Az etruszkok régi európai nép voltak, mint a baszkok, nem Indoeurópai nyelvet beszéltek, teljesen más eredetű nép volt az etruszk. Ők voltak itt előbb. A rómaiak egyik legelső ellensége az etruszkok voltak, akiket leigáztak és a kultúrájuk jelentős részét beolvasztották. Tehát lemásolták.

Hunor és Magor legendája először a Gesta Hungarórumban van megírva, valószínűleg szándékosan használva ezt a két nevet, mert nagyon hasonló legendák jelen vannak Nyugat - Szibériában, csak a két testvér neve nem Magor és Hunor. Anonimusz valószínűleg egy régi legendát módosítva hozta létre Hunor és Magor legendáját, hogy az előnyös legyen öröklési szempontból az Árpád háznak, kik a hunoktól származtatták magukat. Maga a hun szó a xiongnu (songnú, hunnú) szóból ered. Ez a kínaiból jön és eredetileg egy derogáló szó, amit az ottani sztyeppenépek magukra vettek, hasonlóan mint ahogy az afroamerikaiak n¡gga - nak szólítják egymást. Európában már hunként ismerték őket. A magyar nevet legrégebbi feljegyzésekben magyeri - nek ejtik. Az eri régen valakinek a fiát jelentette, ennek a nyomai megtalálhatók a férj (fieri) és ember(i) szavainkban. A másik része pedig nem mag, hanem ma. Ez valószínűleg egy régi törzs neve volt. A mai napig megtalálható a manysik nevében, akik a magyarok legközelebbi nyelvrokonai. Továbbá valószínűleg a mari törzs neve is innen ered, akik távoli nyelvrokonaink. Tehát a ma törzs fia. Kb. ezt jelenthette a magyar. A gy csak összekötő.

A cigányok eredetileg Észak - Nyugat Indiából származnak. Indoeurópai nyelvcsaládba tartozott az eredeti nyelvük. Ezért van, hogy sok roma nyelvjárás hasonlóságokat mutat a szanszkrit nyelvekkel. Tehát a rómaiak nagyon távoli nyelvrokonai voltak, kb. mint a svédek a perzsáknak. Már Róma megjelenése előtt valószínűleg többezer évvel elvált a nyelvük, tehát nem tőlük származnak. Néhány cigány csoport a Románia elődállamaiban telepedett le, ahol átvették az oláhoktól a román nyelvet, majd később, amikor tovább vándoroltak, azt vitték, mint egy saját nyelvjárást. Innen ered a tévhit, hogy a cigányok a románokból erednek, mert csak a nyelvüket vették át. Ugyanis sokáik rabszolgák voltak Havasalföldön és Moldáviában.

2021. jún. 12. 20:31
 19/23 Meton ***** válasza:
0%
Ez egész jó volt, kivéve, hogy a manysik a magyarok nyelvrokonai. Ezzel az a gond, hogy nincs olyan, hogy nyelvrokonság. Amikor két különböző nyelvű nép egymás közelében él, akkor átveszik egymás szavait. Ez azért van, hogy tudjanak egymással kommunikálni. Rengeteg török szavunk van például. Ez nem nyelvrokonság, csak sok közös múltunk volt. Még az sem biztos, hogy az őseink magyarul beszéltek. Lehet, hogy egy olyan nép területén éltünk, ahol teljesen átvettük a magyar nyelvet. Mint ahogy a cigányok sem az eredeti nyelvükön beszélnek. Eleve vegyük már észre, hogy még ránézésre sem hasonlítunk a manysikra, nem hogy rokonok legyünk. Ahogy szokták mondani, még a bőrünk színe is más. Egyébként már a személynevekből is látszik, hogy rengeteg a germán, szlovák meg mindenféle eredetű név. A nyelv nem a vér szerinti eredet, hanem ahogy tovább adják. Akár egy csapat kínai is megtanulhatja a nyelvet, aztán idővel ők lesznek a magyarok.
2021. jún. 13. 11:14
 20/23 Meton ***** válasza:
40%

Gyerek korom óta csak egyetlen cigányt ismertem, aki beszélte is a nyelvet. De ő sem anyanyelvi szinten. Az anyanyelve magyar volt, csak amikor már magyarul tudott beszélni, akkor kezdték a cigányt tanítani. A WIKI szerint nálunk 50%-a a cigányoknak ismeri a nyelvet, de én ezt nem hiszem. A katalán cigányok már egyáltalán nem beszélnek cigányul, ez már hihető. A Balkánon állítólag minden cigány beszéli a nyelvet. Ez mondjuk elképzelhető. Talán ezért gondolják a cigányok, hogy ők a görögöktől származnak, pontosabban az ottani cigányoktól.

Érdekes, bár kicsit más dolog: van olyan cigány nép, hogy vend. A tizenharmadik harcos című filmben volt egy nép, a vendol. Ők voltak a kannibálok. Csak egy érdekes összefüggés.

2021. jún. 13. 11:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!