Miért gáz, hogy tegezem a dolgozókat törzsvendéges helyeken?
Cukrászdába mentünk édesapámnak születésnapi tortát rendelni. Azt tudni kell, hogy viszonylag rendszeresen megfordulok itt időnként és a személyzet fix, tulajdonképpen ismerek mindenkit.
Amikor mentünk, akkor teljesen baráti hangnemben, tegezve kértem meg őket, hogy figyeljetek, tudnátok ilyen tortát készíteni (speciális formájú torta volt, ami utalt apámnak a kedvenc hobbijára)? Megoldható lenne? Mennyivel tartozom? A szokásos. Erre anyám majdnem tarkón vágott távozás után, hogy én mit képzelek magamról, ők nem a barátaim, hogy ilyen hangnemet megengedjek magamnak.
Vajon igaza volt? Mert szerintem nem. Édesanyám nyugdíjas, az ő korában talán így volt, de szerintem manapság már nem így működik a világ.
"Nem tették szóvá a tegeződés, ők is visszategeztek, mint eddig is."
Persze, hogy visszategeznek. A tegeződés mindig kétirányú.
Viszont annak, aki abban a pozícióban van ezt fel kell ajánlania, nem pedig csak elkezdenie.
Professzionális környezetben a főnök/vendég/szenior kolléga van ebben a helyzetben (más kérdés, hogy a legtöbb üzletben manapság csípőből tegeznek az ott dolgozók).
Anyád abban a helyzetben nem tudhatta, hogy eleve tegező viszonyban vagy-e az ott dolgozókkal, de ettől még lehettél bárdolatlan, vagyis tegeződésbe kezdhettél az illem szerinti felvezetés nélkül. Mert a leírásból úgy tűnik, ez így kezdődött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!