Volt tanárom hogyan szólítsam, ha felajánlott a tegeződést?
Mindig a tanár úr, tanárnő megszólítás volt a megszokott magázodó viszonyban.
Beszélgetés során más tanárokról is szó volt, és kollektíven a "tanár úrék..." megszólítással kezdtem a mondatot, miután kimondtam akkor gondolkoztam el, hogy lemagáztam tulajdonképp... viszont a másik tanárral magázódunk, így a "mit csináltatok" is futa, viszont a "mit csináltak" forma magázó.
Melyiket kellene használni ilyen esetben? Ha mondjuk más tanár is a közelben van, de nem hozzá beszélek.
És hogyan kellene megszólítanom azt, akivel tegeződünk?
Tanár úr tegeződésben is? Vagy az udavriatlan? A keresztnév illetlennek tűnik, és elég szokatlan is.
Többségében igyekeszem kerülni a konkrét megszólítást, de van, hogy muszáj valamit. :)
Ha többen vannak akkor jó az Önözés, a tanár biztos megérti, hogy nem akarsz a többiekkel tiszteletlen lenni.
Szerintem jó a "Tanár úr" megszólítás, ha a többi mondatrész tegeződés. Tekints erre úgy, mint egy becenév. Pl. Ezt hoztam a Tanár úrnak, nézd meg.
Esetleg a Tanár becézése (Tancsi bácsi stb)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!