Nem furcsa magázni valaki olyat, aki csak pár évvel idősebb?
Nem azért magázod, mert ennyi vagy annyi éves, hanem mert a tanárod. Ezt így illik, bizonyos helyzeteknek megvannak a sajátos keretei, ezt meg kell tanulni. Egyébként nem szokott ebből gond lenni, a diákok nagy többsége megérti, hogy miről van szó. Velem inkább az fordult elő fiatalabb koromban, hogy elballagott diákomnak ajánlottam fel a tegeződést, és visszautasította, mondván, hogy nem tudna hozzászokni.
Olyan esetre is emlékszem, hogy a legelső iskolában még új tanár voltam, és kerestem valamit az épületben, és megkérdeztem az egyik diákot, hogy hol van. A diák nem ismert, és mondta, hogy "menj ide meg oda és meg fogod találni". Erre közöltem vele, hogy tanár vagyok és ne tegezzen, mire kicsit megijedt és bocsánatot kért. Szóval a gyerekekkel nincs gond ilyen téren.
Ami inkább gond volt, az a szülők, ők ugyanis sok esetben rosszul kezelik, hogy egy 20-on éves neveli a gyereküket, aki beleszól ebbe meg abba. Inkább ilyen téren voltak konfliktusaim, sokszor a szülő "felnőttes" hangnemben próbált kezdő koromban kioktatni, vagy megpróbálta elmagyarázni, hogy kell tanítani, és az ilyen dolgokat mindig rossz néven vettem. Sőt, mostanában látom, hogy nem egy szülő egyszerűen le is tegezi a fiatal tanárokat, ami egyébként nagyfokú neveletlenségre (inkább pofátlanságra) vall a szülő részéről...
Alig 5 évvel idősebb tanárom volt, magázódás volt az órákon, meg az utcán is, ha összefutottunk. Nem volt fura. Biziosztáskor közölte, hogy mostantól tegeződjünk. (Nem csak velem, az egész osztállyal)
Azóta nem futottunk össze, de szerintem az lesz majd a fura, amikor igen, és hirtelen tegezni kell. :D
„jobb ha hozzászoksz, később, felnőttképzésben, akár nálad fiatalabb ember is oktathat, akkor majd mit csinálsz?”
MINDENKI tegeződött. Kivéve az intézmény vezetőjét. A 26 éves oktató is és a 60-as éveiben járó szaktekintély is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!