Miért nem akarnak velem demokratikusan összetegeződni a szüleim barátai? Csak ők tegeznek engem, nekem magázni kell őket, pedig már 35 felett vagyok.
"Az ő fiatalkorukban (40-50 évvel ezelőtt) úgy volt természetes, hogy majdnem mindenki magázott mindenkit. Még családon belül is gyakran, a gyerek a szülőt, és a szülő a gyereket is, ha már elég felnőtt lett hozzá."
Ez inkább 60-70 éve volt így. Családon belül (a szülő magázásán kívül) csak a városi nagypolgári családokban magázódtak. Általánosságban a gyereket mindig is tegezték.
50 éves vagyok. Gyerekkoromban a szüleim magázták az ő szüleiket, de az én korosztályomban már mindenki tegezte a szüleit, pedig ez falu volt, ahová akkor még nagyon lassan gyűrűztek be az ilyen változások. Olyant életemben nem hallottam, hogy a szülő magázta volna a gyerekét. A szüleim is tegezték, akit lehetett, csak a legalább 10-15 évvel idősebbeket nem, ha nem tartoztak a közeli ismerősi körbe.
Ha én magáztam egy 10 évvel idősebbet gyerekkoromban, akkor a szüleim kinevettek, és mondták, hogy ne öregítsem már az illetőt a magázással, tegezzem nyugodtan. A 15-20 évvel idősebbeket viszont még ma se tegezem le, ha nem ajánlják fel. De nem is sértődöm meg, ha letegeznek, mert én vagyok a fiatalabb, bár már nem gyerek.
Nyugi, még néhány év, és visszanyal a fagyi.
Ugyan úgy fognak háborogni a környezetedben élő fiatalokat mint te most. Hiszen akkor már tegezni fogod őket, viszont el fogod várni, hogy ők magázzanak vagy tessékeljenek. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!