Sok szülő miért képtelen megtanítani a gyerekét rendesen étkezni?
Kényelmes, hogy nem kell ezzel sem foglalkozni? Vagy már eleve ők sem tudtak enni? Régen mintha az óvodában is odafigyeltek volna erre. Ma már gondolom nem mernek a gyereküket istenítő szülők miatt.
A már felnőtt, húszas éveikben járó fiatalok étkezési szokásai is kritikán aluliak. Nem tudják a kést használni, a villával szerencsétlenkedik a szájukba a húst vagy megfogják kézzel. Csámcsognak, nyitott szájjal esznek, szürcsölik a levest. Kezük az asztal alatt. A következő generációk így még rosszabbak lesznek...
Én értem amit írsz. 2 fiam van és vannak harcok az evésnél. 5 éves a nagy, a kicsi még baba. A kezüket valószínűleg azért nem teszik az asztalra mert magasabban van, mint ahogy kényelmes lenne. Ezt akkor tapasztaltam meg, mikor láttam az oviban enni, illetve egyik rokonunknál van kisebb asztal a gyerekeknek. Ott az asztalon volt a gyerek keze, a nagy asztalnál ez kényelmetlen bár folyton mondom h "kezek az asztalon". A késsel próbálkozunk, vágni még csak pl virslit tud, rántott húst letolja a tányérról vele. Még gyakorolni kell. Kenyeret kenni szépen tud. A "száj hangokat" (csámcsogás, nyammogás,stb) én sem viselem el. Bár a Férjem is csinálja néha, szóval vannak harcok. ':)
A sógornőmnél pl 11 éves a legkisebb, a nagy meg 18 múlt. Múltkor vhogy feljött a téma az étteremről. Mondta, h ő aztán nem megy a gyerekekkel étterembe, mert nem tudnak normálisan enni. Nem akartam neki mondani, hogy esetleg meg kellett volna tanítani őket. :/
Aztán a nagy ballagásán láttam, hogy tényleg alkalmatlan a család az éttermi evésre. Szomorú. Az anyósommal voltak elfoglalva, hogy "idd már a limonádét mert megmelegszik" (fél literes volt). Meg "miért nem eszed a töltött combot, pedig szereted". Pedig volt más, amit szívesebben megevett. Mindezt fennhangon adták elő, rém ciki volt.
Szóval igenis a szülőn múlik. Én igyekszem. :)
Úgy látom kedves #11 válaszolón kívül nem sokan értették meg a kérdést és a felvetett problémát. A huszonéveseknél annyira probléma a dolog, hogy a közvetlen baráti társaságomban senki sem tud értelmesen enni.
Tudom mire használják a villát, azzal rakjuk a szánkba a falatot, amit a késsel vágunk. Én nem erről beszélek, hanem arról, amikor valaki felszúrja az egész, vágatlan húst és elkezdi úgy enni, lerágcsálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!