Hogyan tudnék végre megtanulni normálisan angolul (beszélni)?
Szärd le a nyelvtant, semmi haszna. Az alap nyelvtanon kívül elég ritkán használsz bármit, főleg élő szóban. Amit iskolákban, tanfolyamon oktatnak, az se ér semmit. Nézz filmeket angol nyelven, hallgass zenét, és olvass cikkeket. Esetleg ha játszol számítógépen, akkor csinálj valamilyen multiplayert külföldiekkel. Ha már eljutottál odáig, hogy érted, hogy miről van szó, akkor onnantól a következő lépés, hogy megtanulsz beszélgetni. Egészen más képesség érteni egy idegen nyelvet, és mondatokat alkotni rajta. Azt is lehet először írásban, aztán később szóban, ha van kedved hozzá. Szóban annyiban nehezebb, hogy figyelni kell a kiejtésre is, de igazából nem bánják az akcentust. Gondolom te is örülnél, ha valamelyik külföldi ismerős magyarul tanulna, és veled akarna beszélgetni...
Ez a fajta nyelv tanulás egy hosszú folyamat, vagy nevezhetjük életmódnak is. Évekbe telik, de a végére jóval biztosabb lesz a tudásod, mintha nekiülsz, hogy én most angolt fogok tanulni, és nem kerül különösebb erőfeszítésbe, mert végülis csak zenét hallgatsz, filmezel, beszélgetsz, meg olvasgatsz a hobbidról. Filmeknél ne zavarjon, ha nem érted a feliratot, sőt én nem is annyira ajánlom. Jobb, ha csak hallgatod, hogy miről karattyolnak, és megpróbálod a történésekből kitalálni, ha valamit nem értesz. Elég hamar bele lehet rázódni. Én annak idején a Csillagkaput néztem végig németül, aztán később angolul is. Mindkettőben elég jó a szövegértésem. Csak kell egy neked szimpatikus sorozat, aztán megdobja...
Angol tanfolyamokból a Go! ami szerintem egész jó. Egyszer régen befizettem, azóta is spammel ezerrel a Fekete Gábor. Egyébként érdekes dolgokat ír, jók a videói, és biztos baromi hasznos, ha valaki nyelvvizsgán akarja elkápráztatni a zsűrit, de nekem erre nincs időm, én a gyakorlatban használom a nyelvet, ahhoz meg fele ennyi sem kell, hogy megértessem magam az amcsi ismerőseimmel... Nagy részüknek egyébként gondot okoz a helyesírás, mert náluk a kiejtés teljesen más, mint ahogy ejtik. Helyesebben tudok angolul írni, mint sok amerikai, ami valahol vicces. :-)
"azon munkahelyre, ahol valamilyen szinten megkövetelik az angolt, oda kivétel nélkül erős angol nyelvtudás kell. Ahol pedig nem szükséges az erős nyelvtudás oda pedig egyáltalán nem is kell. Köztes véglet nincs. Én IT területen tanulok és itt hatványozottan igaz, hogy vagy csak magyarul kell kommunikálni vagy pedig perfekt angol nyelvtudás szükséges az ügyféloldali hibaelhárításhoz és kapcsolattartáshoz."
Ez nettó baromság. Indiai supportossal volt már szerencséd kommunikálni? A perfekttől qrvára messze van a nyelvtudásuk, mégis velük van tele az összes vállalat.
Én egy svéd multinál dolgozom, a svédországi kollégáim kb. B1 és B2 között beszélnek angolul, a perfekttől eléggé messze a legtöbben. Van aki vezetői poziban kb ezerszavas szókinccsel gurít. Van, aki alapvető szavak jelentésével sincs tisztában, és következetesen használja tök másra, mint amit jelent. Van, amelyiknek olyan akcentusa van, hogy alig érted, mit mond. De ami a lényeg, h folyamatosan nyomják a szöveget, elakadások nélkül.
Nem a perfekt kell, hanem a fluency. Hogy folyamatosan lökd a vakert, akkor is, ha nulla választékossággal beszélsz, és mindenre a legegyszerűbb szinonimát mondod. Csak ne akadj el gondolkodni, ennyi a lényeg. Ha valami nem jut az eszedbe, kerüld meg, írd körül, mondjál helyette valami más rokonértelműt. Meg egyszerűen bemagolni zsigeri szinten néhány szögegyszerű fordulatot.
"Ha valami nem jut az eszedbe, kerüld meg, írd körül, mondjál helyette valami más rokonértelműt"
Ezzel csak az a gond, hogy sokszor a rokonértelmű rokonértelműjének se jut eszembe a jelentése. Meg vannak olyan mondatok, amiket egyszerűen nem lehet körülírni. Szép dolog a nemválasztékos, de fluency angol, de arra már azt mondanám, hogy normális angol nyelvtudás. Nekem még a fluency sem megy miközben nem is választékos a szókincsem. Az ilyen h***e szerkezeteket, hogy "end up to" meg "be up to" annyira össze tudom keverni és nem megjegyezni, hogy elképesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!