Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ezt a cirill betűs orosz...

Ezt a cirill betűs orosz nevet hogy mondod magyarul és mi van még rá írva a sírkőre? (kép)

Figyelt kérdés
[link]

2019. máj. 5. 15:58
 1/8 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Mihail Szemjonovics Cseban, őrmester (szó szerint alőrmester) a valamilyen gárdában (lemaradt az a sor).
2019. máj. 5. 16:13
 2/8 chtt ***** válasza:
96%

Cseban, Mihail Szemjonovics

és a rangja van még ráírva (a születési és halálozási dátumon kívül)

Nagyon nem értek hozzá, de a szótár szerint a mladsij szerzsant a tizedes - [link] (a kétsávos az, alatta a szakaszvezető, alatta meg az őrmester, ha minden igaz, de majd jönnek a fiúk, és kijavítanak:) és valamilyen gárdának (gvargyii) volt a tizedese.

2019. máj. 5. 16:15
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem maradt le szöveg, még egy fénykép és egy csillag van a sírkövön, semmi más. De köszi az eddigi válaszokat!
2019. máj. 5. 16:22
 4/8 chtt ***** válasza:
100%
Igen, rákerestem, és ez a titulus neve: "гвардии младший сержант" (gvargyii molodoj szerzsant) - [link] (ott van legalul, ni), de halvány lila gőzöm sincs, miért van elöl a gárda szó (azt is megnéztem, gárda tizedes nincs:), és nem is találtam rá magyarázatot; hol gárdával, hol gárda nélkül van fenn a yandexen is. :(
2019. máj. 5. 16:48
 5/8 chtt ***** válasza:
90%

A tizedest, a szótárt vagy csak engem pontoztatok le, mert nem tetszik, hogy utánanézek annak, amit nem tudok?

:)

2019. máj. 5. 16:51
 6/8 chtt ***** válasza:
90%
bocs: molodoj > mladsij (úgy tűnik, kicsit sem vagyok magamnál:(
2019. máj. 5. 17:04
 7/8 anonim ***** válasza:
89%

A mlasdij szerzsant nem tizedesre, és nem is őrmesterre utal, hanem egy a magyar haderőnél nem létező rendfokozatra utal. Szó szerint valóban alőrmestert jelent, és nagyjából a szakaszvezetőnek feleltethető meg.

Ami meg a gárdát illeti, utalhat egyszerűen arra, hogy az úriember valamelyik gárdahadseregben szolgált.

2019. máj. 5. 20:21
 8/8 chtt ***** válasza:
100%

Elhiszem, de szólhatna valaki a szótárkészítőknek is... amúgy meg, kapjak bárhány piros kezet is, hiszek a szótárnak (mer' ha valaminek nincs magyar megfelelője, oda szokták írni, hogy nincs magyar megfelelője, és kb. erre meg erre hasonlít) - lassan kiképzem magam katonai rangokból, a gvargyii dolgot is megtaláltam - Перед воинским званием военнослужащего, проходящего военную службу в гвардейской воинской части, на гвардейском корабле, добавляется слово «гвардии».

[link]

jefrejtor - őrvezető

mladsij szerzsant - tizedes

szerzsant - szakaszvezető

sztarsij szerzsant - őrmester

Ééés... most jött meg egy hivatásos katona ismerősöm válasza, aki mellesleg oroszos is, és aztat írja:

"tizedes - még lehet rajparancsnok, de az beosztást takar"

(nekem ez semmit sem mond, de elhiszem neki:)

bocsi és szép jó éj mindenkinek

:)

2019. máj. 5. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!