Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Biztos, hogy csak nyelvtanártó...

Biztos, hogy csak nyelvtanártól és/vagy nyelviskolában lehet megtanulni egy idegen nyelvet?

Figyelt kérdés

Nemsokára már csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba. És most megy az állandó sírás-rívás, hogy hát ez nem fair, mert a középiskolákban, főleg a szegényebb gyerekeknek, nem tanítják meg a nyelvet. Jelentem, hogy nekem sem tanította senki, csak összesen 3 hónapig jártam a saját pénzünkből egy nem túl hatékony nyelviskolába. De hamarosan beláttam, hogy egyedül sokkal többre vinném. Így is lett, és munka mellett pár év alatt eljutottam a felsőfokú nyelvvizsgáig úgy, hogy ez végig hobbi maradt, sosem éreztem tehernek. Pedig akkor, a 80-as évek végén még nem volt annyi lehetőség mint most. Pár nyelvkönyvből, újságokból, rövidhullámú rádióműsorokból tanultam. Azóta több nemzetközi szervezetnél dolgoztam, még angol nyelvű szakcikket is írtam. Két másik nyelvbe is belekezdtem, azokat nem tudom jól, de sok mindent megértek, és el tudok mondani. Úgy érzem, hogy most, 57 évesen is bele tudnék kezdeni akár egyedül is bármely indoeurópai, de esetleg másfajta nyelvbe is. Mások miért nem érzik így? Miért csak külső segítségre várnak?

Erről a cikkről jutott eszembe a kérdés:

[link]

2019. ápr. 27. 15:58
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
74%

Interpals.net -> itt lehet INGYEN beszélgetni külföldiekkel, akár írásban, akár konktaktot cserélni és Skypeon keresztül szóban. Évek óta használom.

Workaway.info -> ezt most kezdtem el használni, egy kis munkáért cserében külföldi családokkal élhetsz hónapokig és közben még jól is érzed magad, utazol, ismertségeket kötsz, tanulsz. Jelenleg ezeket a sorokat is külföldről írom. Szállást, kaját adnak, egyedül csak a közlekedésért fizetek, azért kell egy kis pénz hozzá, de közel sem egetrengető összeg.

2019. máj. 6. 22:06
 12/14 A kérdező kommentje:

Igen, az is lehet egy használható módszer, amit a 11. ír. A 10-esre visszatérve, szerintem jók a kiemelt mondatok. Más kérdés, hogy stilárisan tűnhetnek erőltetettnek. De természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg apró nüansz van az angolban, amik hellyel-közzel az alapokat jól tudóknak is gondot okozhatnak. Ezzel együtt úgy vélem, és a teszteredményeim ezt vissza is igazolják, hogy a nyelvtan könnyen megtanulható fő szabályainak ismerete 90 % feletti nyelvhelyességet eredményez.

Én is sorolhatnám persze hosszasan, hogy mi az, ami esetleg nehezen magyarázható, nem következetes, ezért könnyen elbizonyítalaníthat. Például én nehezen tudom megmondani, hogy ami a magyarban egy összetett szó, az az angolban néha miért két egymás mellé rakott szó, néha meg miért birtokos szerkezet. Pl. a madárfészek az bird net vagy bird's net-e. Vagy a Dél-Olaszország az South Italy vagy Southern Italy-e. Egy darabig azt sem tudtam, miért lehet egy feltételes mondatban kétszer will, holott mindenütt azt tanítják, hogy csak egyszer lehet: If you will follow me I will show (vagy I will be showing) you our garden. (Ez így egy udvariasabb formula.) De ha mindezt és egy csomó más apróságot valaki nem is tökéletesen használ, attól még 100 %-ig meg fogják érteni, és különösebben fenn se akadnak rajta az anyanyelvi beszélők sem.

2019. máj. 7. 13:10
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez csak egy kis játék volt, amire az inspirált, hogy kijelentetted, neked teljesen jó a nyelvhelyességed, ami, valljuk be, nem volt különösebben szerény kijelentés. No meg hogy könnyű az angol nyelvtan. Az angol nyelvtanra többen, hivatásosok, azt mondják (kikkel én laikusként egyetértek), hogy a régebbi értelemben vett C1 alsó harmadáig könnyű (ami most sikeres C1 nyelvvizsgát jelent, az régen legfeljebb az erős B2 lehetett volna, de a szinteket folyamatosan viszik lefelé, ahogy az emberiség hülyül).

De egyébként van hiba.

Azon viszont megütődtem, hogy a kiemelő szerkezetre azt mondod, hogy stilárisan erőltetett. Ha valami angolosabb, mint a királynő, az a kiemelő szerkezet...

2019. máj. 8. 19:20
 14/14 anonim ***** válasza:

A saját példámat tudom mondani:

Koromból fakadóan évekig tanultam iskolában az oroszt. Az eredmény a várható volt (közel semmi). Kint voltam egy hónapig szakmai gyakorlaton. Meg tudtam szólalni és nagyrészt értettem amit mondtak.

Valamennyi angolt is tanítottak (az se ért többet). Amikor elkezdtem dolgozni a legtöbb anyag angolul volt elérhető. Most is többet olvasok angolul, mint magyarul. Írni, olvasni jól tudok, sokat hallgatok angol nyelvű rádiókat, de a beszéddel vannak bajaim (jó pár perc kell, mire "beindul").

Meg lehet tanulni egyedül egy nyelvet, de egy jó (!) tanár nagyon sokat segít, már csak azért is, mert felhívja olyan hibákra a figyelmed, amit te nem veszel észre (nálam a hibás kiejtés, illetve a "tükör fordítás" szokott ilyen lenni), ezt akkor vettem észre, amikor nyertem egy nyelvtanfolyamot és életemben először jó tanártól tanulhattam nyelvet.

Röviden: Egyedül is meg lehet tanulni egy nyelvet, de egy tanár nagyon sokat tud segíteni. Nekem a Bárka nyelviskola és az Angol Nyelv Help is "bejött"

2020. júl. 5. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!