Biztos, hogy csak nyelvtanártól és/vagy nyelviskolában lehet megtanulni egy idegen nyelvet?
Nemsokára már csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba. És most megy az állandó sírás-rívás, hogy hát ez nem fair, mert a középiskolákban, főleg a szegényebb gyerekeknek, nem tanítják meg a nyelvet. Jelentem, hogy nekem sem tanította senki, csak összesen 3 hónapig jártam a saját pénzünkből egy nem túl hatékony nyelviskolába. De hamarosan beláttam, hogy egyedül sokkal többre vinném. Így is lett, és munka mellett pár év alatt eljutottam a felsőfokú nyelvvizsgáig úgy, hogy ez végig hobbi maradt, sosem éreztem tehernek. Pedig akkor, a 80-as évek végén még nem volt annyi lehetőség mint most. Pár nyelvkönyvből, újságokból, rövidhullámú rádióműsorokból tanultam. Azóta több nemzetközi szervezetnél dolgoztam, még angol nyelvű szakcikket is írtam. Két másik nyelvbe is belekezdtem, azokat nem tudom jól, de sok mindent megértek, és el tudok mondani. Úgy érzem, hogy most, 57 évesen is bele tudnék kezdeni akár egyedül is bármely indoeurópai, de esetleg másfajta nyelvbe is. Mások miért nem érzik így? Miért csak külső segítségre várnak?
Erről a cikkről jutott eszembe a kérdés:
Mert sokak még azt sem engedhetik meg maguknak, hogy nyelvkönyvet vegyenek.
De ha meg is engedhetik, egy nyelvet úgy tudsz a legjobban megtanulni, ha használod. Ha beszélsz, vitatkozol az idegen nyelven. Megtanulhatsz otthon millió szót és az összes igeidőt, de nem fogod tudni használni. Nem fogsz tudni megszólalni. Erre lenne igazából az iskola, de az iskolák többségében sem foglalkoznak ezzel. Csak magoltatják a gyerekkel a szavakat, szódolgozat és röpi minden órán, de ha hozzájuk szólsz angolul, csak néznek, mert kiejteni rendesen nem tudják a szavakat. Ismerek gimnáziumi nyelvtanárt, akinek olyan csapnivaló a kiejtése, hogy el sem hittem amikor hallottam. Szóval az iskolai nyelvoktatással konkrétan ugyanott vannak a gyerekek, mintha otthon tanulták volna.
Vagyis sehol.
Ha te képes voltál tanár nélkül így megtanulni a nyelvet, akkor minden elismerésem, nagyon jó nyelvérzéked lehet. De a többség nincs megáldva ilyen tehetséggel.
Meg azt se felejtsük el, hogy más tantárgyra is annyit kell otthon magolniuk, hogy ha idejük marad is, energiájuk már biztosan nincs arra, hogy ők csak úgy szórakozásból nyelvet tanuljanak.
Hát, ha nem túl bonyolult...
Itt van egy angol tanítással foglalkozó oldalból pár mondat idézet, van-e benne hiba?
...Az egyik a kiemelő szerkezet: It’s…
Bármit kiemelhetsz vele: személyt, helyet, tárgyat, stb. Pl.:
It’s the park where we met. – A park az, ahol találkoztunk.
It’s my best friend who helped me. – A legjobb barátom az, aki segített.
It’s my watch that I bought here. – Az órám az, amit itt vettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!