Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondják az emberek,...

Miért mondják az emberek, hogy esik a hó amikor az hull?

Figyelt kérdés

Csak nekem séti a fülemet? Főleg ha az esőre mondják, hogyhull az eső és esik a hó?

A hó hull, az eső esik, a falevél sem leesik a fáról hanem lehull, a kő, na az eaik le.

2019. ápr. 18. 08:11
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%
Igen, szerintem csak neked. Nem kell belekötni mindenbe, teljesen jó ha a hó hull vagy ha esik.
2019. ápr. 18. 08:24
 2/16 anonim ***** válasza:
73%
Mindkettő jó, az esik meg a hull is, nem, valószínűleg nem te vagy az egyetlen kret.. akinek serti a fület, sajnos.
2019. ápr. 18. 09:12
 3/16 anonim ***** válasza:
68%

Értelmező kéziszótárat kérj húsvétra!

Abban le van írva a két szó jelentése. Segíteni fog megtanulni magyarul.

2019. ápr. 18. 09:27
 4/16 anonim ***** válasza:
76%
Csalódást fogok okozni, de mindkettő tökéletesen helyes és érthető is. Szinonímák. A "hull" kicsit szebb, kevésbé hétköznapi szó, de ez nem jelenti, hogy csak ez használható. Senkit nem érdekel, hogy neked mi sérti a füled, a többiek is helyesen használják, innentől kezdve a panaszod irreleváns.
2019. ápr. 18. 09:28
 5/16 anonim ***** válasza:
88%
Miért mondják,hogy megcsípett a szúnyog mikor megszúrt....
2019. ápr. 18. 09:56
 6/16 Koplárovics Béci ***** válasza:
60%
A csillaghullásra sosem hallottam még a csillagesés szót.Pedig hát az ugye gyakorlatilag kő. Maradjunk annyiban, hogy helyes az "esik a hó" kifejezés IS.
2019. ápr. 18. 10:04
 7/16 anonim ***** válasza:
65%
Mivel a fagyott víz a földi m*g hatására szabadesést, nem "szabadhullást" végez.
2019. ápr. 18. 10:04
 8/16 A kérdező kommentje:

Nyelvtanilag lehet helyes, de attól még nem hangzik jól.

Szerintem csak így szoktátok meg és azért nem tűnik fel, olvassatok ki pár könyvet és újra tárgyaljuk ezt. Addig is fényképezzétek csak a paneletek ablakából, ahogy az első hó beteríti a lakotelepet (ami oda hullott) és tegyétek ki a Facebookra, hogy:"esik a ho".

2019. ápr. 18. 10:16
 9/16 anonim ***** válasza:
75%
mindkettő helyes. a véleményed meg le van sz-rva
2019. ápr. 18. 10:24
 10/16 anonim ***** válasza:
87%

Nincs igazad, kérdező. Az 'esik' és a 'hull' is a föld felé irányuló függőleges mozgást jelenti. Annyi stilisztikai különbség van köztük, hogy a 'hull' az hosszabb folyamatot és lassabb mozgást feltételez, az 'esik' használatos akkor, ha a mozgás egyszeri, esetleg hirtelen.

Ezért van az, hogy ha leverek egy poharat az asztalról, akkor az nem hull, hanem esik. Ebbe az irányba a nyelv kötöttebb, tehát a 'hull' kevesebb helyen használatos, mert az 'esik' jelentése konkrétabb.

Az időjárási jelenségek esetében viszont pont hogy egyenlőség van, mindkettő elfogadott. A 'hull' elegánsabb, de az 'esik' ugyanolyan helyes. Pattoghatsz, de szerintem te vagy az, aki ennek nem nézett utána.

Azt meg végképp nem értem, hogy gondolhatod, hogy aki kiírja, hogy "esik a hó", az bármilyen vonatkozásban is alsóbbrendű, mint te. Ha ilyesmibe kell kapaszkodnod, hogy jobbnak érezd magad másoknál, akkor nagy a gond, fordulj szakemberhez.

2019. ápr. 18. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!