Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » [OLASZ] Milyen típusú mondatok...

[OLASZ] Milyen típusú mondatokban lehet a 'qualcosa che' után kötőmódot használni?

Figyelt kérdés

Valamiféle olyan logikát vettem észre, hogy amennyiben bizonytalan dologra utalunk, akkor kötőmódot használ az olasz.

È qualcosa che faccio ogni anno. - itt kijelentő, mert a beszélő tudja, miről van szó

Deve darmi qualcosa che possa verificare. - itt nem tudjuk mi az a valami, amit adnia kell, ezért kötőmód

Helyes gondolatmenet? De ez milyen nyelvtani jelenség miatt van így? A proposizioni relative-ra gondoltam esetleg, de nem vagyok benne biztos.

2019. márc. 17. 12:20
 1/1 anonim ***** válasza:
83%

Az első esetében is kötőmódot kell alkalmazni mivel személytelen szerkezetről van szó...

Hasonlóképp: È possibile che loro si conoscano? Lehetséges, hogy ők ismerik egymást? Vagy: Era possibile che loro si conoscessero? Lehetséges volt, hogy ők ismerik egymást?

Az olasz kötőmódot használ abban az esetben ha

*bizonytalanságra utal

*személytelen szerkezetek után

*bizonyos kötőszavak után

*érzést, gondolatot, kétséget tehát személyes meglátások, feltevések esetén

*felsőfokú mondatszerkezetekben

*a két tagmondat alanya eltér

*tagadó mondatok esetén

*többnyire a "che"-vel bevezetett mondatok

nem használ kötőmódot ha:

*állító, kijelentő mondatot fogalmaz

*bizonyosság esetén

*két tagmondat alanya azonos

2019. márc. 17. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!