Angolban would-al történetet mesélni?
Egyre többet látok ilyen mondatokat pl:
She would feed the dog then she would go for a walk..
és ez múlt időre vonatkozik, szokásos cselekvésre. Mi ez? Csak írásban használják vagy szóban is? A suliban sose tanultunk ilyenről.
Szóban épp úgy használják, mint írásban. Az iskolákban bizony jó volna tanítani, mert gyakran használják, és semmi köze a feltételes módhoz, amivel a would-ot a tanárok azonosítani szokták.
A would-ot múltbeli, ismétlődő (gyakran valamilyen érzelmi töltettel is rendelkező) cselekvésre használják, de állapot leírására nem alkalmazható.
- She would buy me ice cream. (Mindig vett nekem fagyit.)
- *That building would be empty (HIBÁS)
A used to is kifejezhet ismétlődő múltbeli cselekvést, de a would-dal szemben állapotot is leírhat.
- She used to buy me ice cream (Mindig vett nekem fagyit.)
- That building used to be empty (Az az épület anno üres volt.)
Sőt. Nemcsak ismétlődő múltbeli eseményekre használják, hanem erre is:
"I tried it but it wouldn't work."
"I called him, but he wouldn't answer."
Akkor használják, ha valami nem sikerült, vagy valaki nem tett meg valamit, amit kellett volna stb.
A magyarban ezt pl. így mondanánk: "elfordítottam a kulcsot, de a motor nem _akart_ elindulni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!