Ebben az esetben egybe vagy külön kell írni a nemcsak/nem csak szót? "Már abban is biztos vagyok, hogy nemcsak/nem csak vele és a barátaival szokott ott lenni. "
Szerintem "nem csak".
(Bár ez inkább csak egy megérzés :S
Én ezt úgy magyaráznám, hogy a mondat hangsúlyos része a "NEM csak" - tehát a leghangsúlyosabb a tagadás, aztán a "csak" - és ezért külön írjuk, hogy a hangsúly megmaradjon. Jaja, tudom, ez inkább agymenés, mint bármilyen tudományos álláspont :-DDD )
Ha az első válaszoló e-nyelv magyarázatát jónak vesszük (márpedig általában jó), akkor a "nemcsak" lenne érvényes, mert bár a mondatodban nincs megfogalmazva, érezhető, hogy "nemcsak a barátaival, (hanem mással is) szokott ott lenni.
Én legalábbis így értelmezem.
Én azt gondolom, mivel nincs folytatása a megkezdett mondatnak (nincs "de", "hanem"), ezért inkább külön kellene írni.
De igazából ez is csak egy megérzés.
Amúgy azért érzem úgy, hogy sántít a linkelt magyarázat, mert gyakorlatilag minden ilyen "nemcsak"-os és "nem csak"-os mondatba odaírhatjuk, hogy "de..." vagy hogy "hanem...".
Nem tudom, ez egy érdekes kérdés.
Szerintem nagy hibát nem vétesz, bárhogy is írod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!