Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az a "verzió"?

Mi az a "verzió"?

Figyelt kérdés

2018. júl. 31. 18:57
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A verzió úgy, ahogy a magyarban használják, az egy magyar szó, nem latin. A latinban csak fordítást jelent.

Némi különbséget érzek a változattal szemben. Programoknak verziói szoktak lenni, más most nem jut eszembe.

2018. aug. 1. 08:28
 12/15 anonim ***** válasza:

Emberek. Minden szakszónak, lsd. verzió, evolválódik, megvan a maga - és nesze nektek, megint egy idegen szót fogok használni - regisztere.

A kérdésben kiragadott konkrét példánál maradva, számítógépes-szoftveres-informatikai berkekben,szoftverek esetében nagyon hülyén hangzana a változatszám (verziószám helyett), egész egyszerűen azért, mert ezt használja a szakma, ezt értik a szakemberek, ez a bevett formula, ha tetszik, a terminus technicus.

2018. aug. 1. 09:36
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

A legritkább esetben fordul csak elő az, hogy egy idegenből átvett szó, pl. a verzió, teljesen ugyanazt jelenti, mint egy már létező magyar szó, pl. a változat.

Legjobb esetben is csak szinonímák, tehát mindig lesz olyan eset, ahol csak az egyik vagy csak a másik használható. És mivel jelentésük között van egy árnyaltnyi különbség, vagy pl. az újonnan átvettnek szűkebb a jelentése, mint a már meglévőnek, ezért adott esetben pontosabb megfogalmazást tesz lehetővé. Más szóval: az átvett szavaktól nem "pusztul", hanem épp ellenkezőleg: bővül a magyar nyelv, mert árnyaltabb kifejezést tesz lehetővé, de akár a szóismétlődések száma is csökkenthető.

2018. aug. 1. 10:10
 14/15 A kérdező kommentje:
Valójában az ember határozza meg, mi mit jelent. A változatszám teljesen jó. Az pedig, hogy mi magyar szó és mi nem az más téma. Én arra gondolok, hogy kb. 1950-re kialakult a magyarnak nevezett nyelv. Rengeteg idegen szó van ebben a nyelvben is, mint sok másikban. De miért kell ide "applikáció", amikor van a saját "alkalmazás" szavunk?
2018. aug. 1. 20:30
 15/15 anonim ***** válasza:

"De miért kell ide "applikáció", amikor van a saját "alkalmazás" szavunk?"

Pont erre utaltam az előző válaszomban. A két szó nem felcserélhető, az applikáció sokkal szűkebb értelemben használható. Pl.:

1) Én XY cégnél álltam applikációban? -- Itt nyilván csak az "alkalmazásban" lenne jó.

2) Letöltöttem egy új alkalmazást, ill. Letöltöttem egy új applikációt -- Előbbi tágabb értelemzésre ad lehetőséget, hiszen alkalmazás futhat okostelefon meg számítógépen is. Utóbbi esetben viszont csak okostelefonról lehet szó, mert az applikáció kifejezetten okostelefonos szoftvert jelent. Ez esetben tehát az applikáció szó segít tömörebben és egyértelműbben fogalmazni. Ettől nem lesz szegényebb a nyelvünk (sőt!), hiszen az alkalamazás szó sem fog kikopni.

2018. aug. 2. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!