Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A pestiek/dunántúliak zöme...

A pestiek/dunántúliak zöme elismeri, hogy pestiesen beszél, vagy azt hiszik, hogy az sztenderd magyar?

Figyelt kérdés
Főleg a személynevek előtti névelőre gondolok.

2018. jún. 16. 22:52
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
92%
Most tèged komolyan a névelő zavar? Nekem sokkal jobban böki a fülemet a: nől, folyat, hányik, benn van, palánt, motrozni, mint az, hogy van-e nèvelő az adott nèv előtt!
2018. jún. 17. 00:42
 12/18 A kérdező kommentje:

Egyébként amikor focizunk, mi is szoktunk mondani névelőt, hogy "segít a Peti" de ez ennyire szorítkozik. Szeretek megfigyelni ilyeneket, mert érdekes. A Zalai térségben például a "tányért" szóba sok tősgyökeres helybéli rak egy ejtéskönnyítőt, és "tányérat" lesz a szóból. Bödőcs Tibor humorista beszédében a hangsúlyokat is meg lehet figyelni. És tetszik a nyelv effajta sokszínűsége.

11-edik: jogos, azok se semmik :D

2018. jún. 17. 00:48
 13/18 A kérdező kommentje:
De voltak köztük archaikus szavak, azok meg azért furák a modern fülnek, mert dédnagymuter használta. :D
2018. jún. 17. 00:49
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
úgy beszélek ahogy akarok. Szoktam mondani, hogy úrinő vagyok, aki néha ge.icsúnyán beszél.
2018. jún. 17. 03:20
 15/18 Andizsuzsi ***** válasza:
88%

"Én dunántúli vagyok, teszek névelőt a nevek elé, és nem beszélek pestiesen. "

Pont ezt akartam írni.

"Folyat, benn van"

Mi ezekkel a baj?

"azok meg azért furák a modern fülnek, mert dédnagymuter használta."

Én direkt használom azokat a szavakat, amiket a nagyszüleim is, és még használhatóak. Úgyis annyi kifejezést veszünk át az angolból. Nekem azok bökik a fülemet.

A névelők kijelölő szerepe mára erősen megkopott, eredeti funkcióját csak részben tölti be. Több helyen te is természetesen használod, pl A Balatonnál nyaralsz, vagy épp AZ Adrián. Holott mindkettő egyedi, mással össze nem téveszthető, felesleges névelővel kijelölni.

Ajánlom elolvasni: [link]

2018. jún. 17. 03:49
 16/18 anonim ***** válasza:
Duna-Tisza közén lakom, itt is mondunk névelőt a személynevek előtt.
2018. jún. 17. 08:53
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Hol van anarchia?

Szerintem te nem vagy tisztában a szó jelentésével.

"Népharag " meg az ostobaságod miatt van.

2018. jún. 17. 09:25
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Folyt: az egész Dunántúlon tesznek névelőt a nevek elé. Veszprém, Szombathely, Mosonmagyaróvár, szerinted az itteniek pestiesen beszélnek?

Aki azt írta, hogy egyre inkább terjed a névelő kirakása : bakker 42 éves vagyok, egész életemben így beszéltem, (és fogok is továbbra is) ahogy mindenki más is a családban, a környezetemben, a nagymamám, a szomszédok, osztalytàrsak, tanárok, mindenki.

2018. jún. 17. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!