Mi a véleményetek a német nyelv elangolosodásáról?
Sziasztok!
A történelem során mindig hatással voltak a különféle nyelvek egymásra. Jelenleg, a 21. században az angol, mint a legszélesebb körben használt világnyelv, átszivárok a többibe.
Kb. 2 éve tanulom a németet, és meglepődve vettem észre, mennyi nem régiben átjött angol szó van benne. Volt, amin még a tanárom is meglepődött, hogy már az angol megfelelőjét használjuk. Én nagyon szeretem a német nyelvet, de elszomorít ez.
A másik az, hogy maguk a németek is mintha saját lebutítanák kulturálisan a nyelvet. Egyre több helyről kiveszik a tradicionális "ß"-t, ilyenek.
Szerintem ez kulturáliusan leépítő hatású. Persze nem azt mondom, hogy írjunk mindent gótbetűvel, meg ilyenek, de akkor is.
Nektek erről nmi a véleményetek?
A magyar nyelv is "elnémetesedett", "elszlávosodott", "eltörökösödött", mégis itt van még és használjuk. A némettel sem lesz ez másképp, ne aggódj. Azt meg semmi nem tiltja, hogy az angolból átvett szó helyett a német megfelelőjét használd, ha neked az jobban tetszik, csak nehezebb dolgod lesz, mert sok ember már az átvettet veszi természetesnek (ez nem azt jelenti feltétlenül amúgy, hogy nem ismeri az eredeti németet).
A "tradicionális" szó is angolos egyébként. Tessék a hagyományost használni helyette 😁
"Szerintem ez kulturáliusan leépítő hatású."
Mert ki vagy te, hogy a nyelv valódi használói helyett meghatározd, hogy milyen a "helyes" nyelv és kultúra? Mindkettőt a benne élők alakítják úgy, ahogy sikerül, ez egy természetes jelenség, nem kell csinálni vele semmit. A te meglátásodban van a hiba.
Szomorú, mert a globalizáció hatására lassanként egyre inkább eltűnnek a különálló nyelvek, pedig minden egyes nyelv egy-egy pótolhatatlan kincs.
#8 Sajnálni viszont lehet, pl. ha már a biológiánál tartunk, én nem örülök, hogy léteznek szúnyogok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!