Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mennyire nehéz a francia nyelv?

Mennyire nehéz a francia nyelv?

Figyelt kérdés

Jelenleg 7.-es vagyok, és 4. éve tanulok angolt. De "elég jól" tudok angolul, mivel sokat olvasok a neten, és a külföldi videósoktól is sikerült tanulnom. Azt is mondta már nekem egy régebbi angoltanárom, hogy nagyon jó a nyelvérzékem.

A suli, amit kiválasztottam továbbtanulás szempontjából 2. nyelvnek a franciát szeretném választani. Ti mit gondoltok? Mik a tapasztalatitok?

2018. febr. 15. 17:08
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha szereted, akkor nem nehéz.
2018. febr. 15. 17:57
 2/10 anonim válasza:
100%
Magas szinten nem egyszerű. Főleg pl. rendhagyó igék ragozása kevésbé használatos igeidőkben. Illetve pl. kötőmód használata.
2018. febr. 15. 18:03
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Az angol az könnyű nyelv, szóval az angolnál nehezebb.

Viszont az angolnak és franciának a szókincsének jó része közös, csak máshogy ejtik ki. Ez óriási könnyebbség.

---

Ha akarod, mutatok is példát érdekességként.

Itt ez a két francia szöveg:

[link]

Vannak szavak amiket meg is értesz anélkül hogy egy percet tanultál volna francául?

Fölső szöveg:

Moi = me

Susan az a neve nyilván

visite = visit angolul

reste = ugyanaz mint a rest angolul

grand hotel = ezt szintén megérted angolul

ma = my

chambre = angolul létezik a "chamber" szó ami kamrát jelent, franciául ez szobát jelent, tehát az eredete a szónak ugyanaz

magnifique = magnificent

Tehát már tudod is hogy valami olyasmi hogy Susan elment egy szállodába, és valamit nagyon jónak talált.

Alsó szöveg:

Moi = me

Thomas az nyilván a neve

voyager = voyage az angolul is utazás

transport en commun = közösségi közlekedés (angolból a "common" = közös szó ismerős lehet)

en retard = késő (angolul visszamaradottat jelent, ugye a szellemi fogyatékosokat is szokták így csúfolni)

longs = ez angolul ugyanaz

prefere = angolul prefer

Tehát a Thomas is elutazott valamerre, ennyit meg lehet érteni a szövegből.

2018. febr. 15. 18:31
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Igen ez nekem is feltűnt, hogy sok olyan angol szó feltűnik a francia nyelvben, amik megegyeznek/hasonlítanak.

Egy francia énekes számaihoz van angol felirat, és miközben hallgatom a zenét és olvasom a szöveget, hallok ilyen szavakat.

A hangképzés/kiejtésről valaki tudna valamit mondani? Azt nagyon megköszönném! ^^

2018. febr. 15. 18:50
 5/10 anonim ***** válasza:
Nekem könnyebb volt a francia, valahogy logikusabbnak tűnt a nyelvtana is meg a kiejtési szabályok is, de az is igaz, hogy akkor még fiatal voltam, most meg középkorúan tanulom az angolt, és hiába ismerős sok szó a franciából, mégis a falra mászok tőle.
2018. febr. 15. 22:59
 6/10 anonim válasza:
Kiejtés szerintem nem nehéz (mások szerint viszont nagyon az...), lényegében ha tudod a francia ábécét, abból már oké a hangképzés is. Ma már azonban azt kell mondjam, hogy minden tanárfüggő. Nekem gimiben egy nagyon erős, szigorú tanárom volt, de meglett az eredménye (nyelvvizsga+érettségi). Sok sikert kívánok a tanulmányaidhoz!
2018. febr. 16. 07:37
 7/10 anonim ***** válasza:
87%

"lényegében ha tudod a francia ábécét, abból már oké a hangképzés is"

Ez annyiban igaz, hogy a betűk ill. betűkapcsolatok általában ugyanazokat a hangokat jelölik, szemben pl. az angollal. Viszont az egyes hangok képzése, franciás hangzása, az nagyon is nehéz, mert a magyar és a francia magánhangzók között pl. elég kicsi az átfedés. A kétfajta o és ö hang sem olyan egyszerű, az heure-ben pl. nyílt ö van, de az heureux-ben zárt. Aztán ott vannak még az orrhangú magánhangzók is, vagy a szavak összefűzése, a hol kiejtett, hol nem kiejtett szóvégi hangok, és még sorolhatnám...

2018. febr. 16. 09:34
 8/10 anonim válasza:
Kedves 7-es! Nem az a cél, hogy elbizonytalanítsuk a kérdezőt. Amit idéztél tőlem, azt azért írtam, mert nekem az ABC után jóval könnyebb volt a kiejtés. Az "őr" és "örő" között én nem fedezek fel túl nagy különbséget, mellesleg az, hogy hol képzed a hangot, senkit nem fog szerintem érdekelni, ha társalogni kell majd. Azt kell tudni, hogy hogyan írnád le kimondva a szót, lásd fentebb. Plusz, ha jó a tanár, ezeket mind megtanítja, ez nem a mi feladatunk.
2018. febr. 16. 12:41
 9/10 anonim ***** válasza:
#8: De nem is az a cél, hogy félrevezessük. Azt kérdezte, mennyire nehéz a francia nyelv, mármint megtanulni. Erre a adtam egy tárgyilagos választ: az tény, hogy a franica kiejtés/hangképzés elsajátítása nehéz, eleinte komoly erőfeszítést igénylő feladat, amin egy jó tanár keresztül segíti a diákját. Ha csak pötyörészni akar valaki franciául, akkor persze ez nem szempont. De úgy gondolom, felelős döntést csak tények és információk birtokában lehet hozni. Az, hogy hol képzi a hangot, meg igenis fontos, hiszen tudtommal nyelvvizsgán és érettségin is pontozzák a kiejtést, és persze a beszélő érthetőségét is jelentősen megnöveli, még ha te is nem is hallasz érdemi különbséget a kétfajta francia ö között – pedig legalább akkora van, mint a magyar a és o között.
2018. febr. 16. 15:03
 10/10 anonim válasza:

#9 Értem és elfogadom az álláspontodat. Bár nem voltam nagyon oda a nyelvért, de kb. közepes voltam gimiben és így is sikerült az érettségi és a nyelvvizsga is, ezért nem tartom nagyon nehéznek.

Egy kis "nyelvtörő": Poisson sans boisson c'est poison! Itt pl. tényleg nem mindegy a kiejtés.

2018. febr. 16. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!