Hogy mondjuk németül, hogy valaki szerint?
meiner Meinung nach az én véleményem szerint
was ist deine Meinung? mi a te véleményed?
usw stb
In meine Meinung/Ich denke/Ich glaube... Aztán ragozva a du-hoz (hogyha kérdés): Was glaubst/denkst du [...]
Was is deine Meinung nach [...]
Azon kívül amit előzőek írtak, szerintem nagyon választékos így fogalmazni:
Laut + Dativ / Gentiv
De itt konkrétan meg kell nevezned hogy mi szerint. Például: Laut dem Bericht ... (a tudósítás szerint)
#2) Ugyan olyan van, hogy "in meiner Meinung", de ez nem azt jelenti, hogy "szerintem", hanem azt, ami ennek a tükörfordítása, tehát "a véleményemben". Így persze önmagában furcsán hangzik, de itt egy példa, hogy lehet ezt használni:
Je mehr E-Autos ich auf den Straßen sehe, desto mehr fühle ich mich in meiner Meinung bestätigt, dass der Zukunft die E-Mobilität gehört.
#4) Ez ugyan választékos, de arra nem használható, hogy "szerintem", a "laut" ugyanis csak dolgokkal és fogalmakkal kombinálható, személlyel sohasem. Tehát:
Laut der vorliegenden Befragung, laut Wettervorhersage, laut des Gesetzes, stb., viszont olyan nincs, hogy "laut mir". Ez szörnyen hangzik német füllel, kb. úgy, mint magyarül azt mondani, hogy "az értelmemben".
Igen, igazad van. Nekem csak az alapkérdés volt a szemem előtt - szerintem, szerinted, stb. - és ebből kiindulva állítottam valamit (erre ugyanis tényleg nem használható a "laut"). Ez az állítás - Asche auf mein Haupt! - valóban nem minden esetben igaz, ahogy a példáid helyesen rávílágítanak (laut meiner Mutter, laut A. Merkel).
Mentségemre legyen mondva, nekem a nyelvtan szabályok megmagyarázása nagyon nehezen megy, én csak itt a GYIK-on próbáltam több-kevesebb sikerrel tudatosítani a nyelvtant, ennek előtte sohasem volt szükségem rá. Ahogy magyarul, az anyanyelvünkön sem merengünk tudatosan azon, hogy miként kéne ezt vagy azt mondani, egyszerűen mondjuk. Nos, én úgyanigy vagyok ezzel a német esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!