Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy mondjuk németül, hogy...

Hogy mondjuk németül, hogy valaki szerint?

Figyelt kérdés
például szerintem, szerinted stb... ezt hogyan tudjuk kifejezni?
2017. dec. 1. 16:36
 1/8 anonim ***** válasza:

meiner Meinung nach az én véleményem szerint

was ist deine Meinung? mi a te véleményed?

usw stb

2017. dec. 1. 16:45
 2/8 anonim ***** válasza:
81%

In meine Meinung/Ich denke/Ich glaube... Aztán ragozva a du-hoz (hogyha kérdés): Was glaubst/denkst du [...]

Was is deine Meinung nach [...]

2017. dec. 1. 16:46
 3/8 anonim ***** válasza:
*meiner Meinung
2017. dec. 1. 16:47
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azon kívül amit előzőek írtak, szerintem nagyon választékos így fogalmazni:

Laut + Dativ / Gentiv

De itt konkrétan meg kell nevezned hogy mi szerint. Például: Laut dem Bericht ... (a tudósítás szerint)

2017. dec. 1. 17:09
 5/8 Rick Mave ***** válasza:

#2) Ugyan olyan van, hogy "in meiner Meinung", de ez nem azt jelenti, hogy "szerintem", hanem azt, ami ennek a tükörfordítása, tehát "a véleményemben". Így persze önmagában furcsán hangzik, de itt egy példa, hogy lehet ezt használni:

Je mehr E-Autos ich auf den Straßen sehe, desto mehr fühle ich mich in meiner Meinung bestätigt, dass der Zukunft die E-Mobilität gehört.

2017. dec. 1. 21:40
 6/8 Rick Mave ***** válasza:

#4) Ez ugyan választékos, de arra nem használható, hogy "szerintem", a "laut" ugyanis csak dolgokkal és fogalmakkal kombinálható, személlyel sohasem. Tehát:

Laut der vorliegenden Befragung, laut Wettervorhersage, laut des Gesetzes, stb., viszont olyan nincs, hogy "laut mir". Ez szörnyen hangzik német füllel, kb. úgy, mint magyarül azt mondani, hogy "az értelmemben".

2017. dec. 1. 21:54
 7/8 anonim ***** válasza:
Utolsó, nem értek azzal egyet, hogy a "laut" csak dolgokkal vagy fogalmakkal használható. Elképzelhetőnek tartom, hogy valóban volt egy ilyen szabály, de pl. a "laut meiner Mutter" vagy "laut Angela Merkel" szóban és írásban is gyakran előfordulnak és egyik sem hangzik furán vagy hibásan. Személyes névmással kombinálva (laut mir vagy laut meiner) viszont tényleg nagyon rosszul és helytelenül hangzik.
2017. dec. 3. 10:28
 8/8 Rick Mave ***** válasza:

Igen, igazad van. Nekem csak az alapkérdés volt a szemem előtt - szerintem, szerinted, stb. - és ebből kiindulva állítottam valamit (erre ugyanis tényleg nem használható a "laut"). Ez az állítás - Asche auf mein Haupt! - valóban nem minden esetben igaz, ahogy a példáid helyesen rávílágítanak (laut meiner Mutter, laut A. Merkel).

Mentségemre legyen mondva, nekem a nyelvtan szabályok megmagyarázása nagyon nehezen megy, én csak itt a GYIK-on próbáltam több-kevesebb sikerrel tudatosítani a nyelvtant, ennek előtte sohasem volt szükségem rá. Ahogy magyarul, az anyanyelvünkön sem merengünk tudatosan azon, hogy miként kéne ezt vagy azt mondani, egyszerűen mondjuk. Nos, én úgyanigy vagyok ezzel a német esetében.

2017. dec. 3. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!