Felismer vagy fölismer? Valakit.
Figyelt kérdés
2010. jún. 1. 18:20
11/14 anonim válasza:
A sok magas hang mekegővé teszi a beszédet.
Sok "e" -egy nem magyar anyanyelvű azt hallja: ergembergem,
ergembergem. Így mondták.
12/14 anonim válasza:
Mind a kettő jó, nekem nem "parasztos" egyáltalán a fölismer, mert hát hódmezővásárhelyi vagyok :D
13/14 anonim válasza:
Mindkettő jó... én azt vettem észre magamon, hogy ha elöl áll az igekötő, "fel"-t mondok, ha hátul, akkor "föl"-t. Pl. "Bárhol felismerném", de "Nem ismertem föl". Ilyen nyelvjárás szerintem nincs :D. Amúgy budapesti vagyok.
14/14 anonim válasza:
Ti tényleg ennyire sötétek vagytok? Hol a fa**ban éltek, hogy nem találjátok szabályosnak az ö-s formát? A Dunántúlon? Pesten? Szabolcsban? Vagy ez nem földrajzi helyzet, hanem szimplán hülyeség eredménye? Aki nem ért a témához, az ne szóljon már hozzá...
Mind a két alakváltozat egyaránt helyes nyelvtanilag, illetve az ezekből képzett szavak is. Vannak ugyan kifejezések, amelyek egyik, vagy másik formában már-már teljesen beleivódtak a magyar nyelvbe, szinte mindenütt ezt használják (tejföl, felsőoktatás, feladat), de ezek variálása sem föltétlenül helytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!