Ka.ka.o kérdése:
Nyelvtan! Bővítheti-e az állítmányt jelző?
Figyelt kérdés
Nem szükséges tovább olvasni, ha nincs kedved, válaszolhatsz egyenesen a kérdésre.
_________
Például a következő mondatban
"Az alma piros lesz"
az állítmány az, hogy piros lesz, és nem csak annyi, hogy "lesz". Úgy gondoltam, hogy talán azért, mert létige nem lehet önmagában állítmány, de aztán találkoztam olyannal, amiben bizony a létige az állítmány, csak és egyedül az (konkrétan a "volt" volt az állítmány).
De a fent említett példamondatban nem a létige önmagában az állítmány. De akkor nyilván nem azért, mert csak létige, és ebből jött az, hogy az állítmányt nem bővíthető jelző. A tanárom valami ilyesmire célzott, de mikor rákérdeztem, nem volt benne biztos.
2017. okt. 18. 06:20
1/1 anonim válasza:
Névszói, konkrétan főnévi állítmány, és ennek van jelzője.
Rosszkedvem sötét felleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!