Mi a fenéért nincsenek eredeti nyelven, felirattal leadott vetítések a mozikban?
Sziasztok.
Nagyon szeretek moziba járni, azonban az utóbbi évek során egyszerűen teljesen elszoktam tőle egyetlen dolog miatt:
Egyszerűen képtelenség eredeti nyelven leadott, magyar feliratos vetítéseket találni a mozikban (az angol feliratról meg már álmodni se merek.) Mi a fene ennek az oka? Ennyire ne lenne igény arra hogy az ember az eredeti nyelven élvezzen egy filmet, neadjisten nyelvtanulás céljából összekösse a kellemeset a hasznossal és feliratosan nézzen filmeket a moziban?
Hihetetlenül bosszantónak tartom ezt az egészet. Azt hiszem általános igazságként kijelenthető, hogy egy film az eredeti nyelvén az eredeti hangokkal élvezhető teljes egészében. A magyar szinkronnal kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak, van amikor nagyon jól eltalálják, van amikor egyszerűen pocsék.
De még ha jó is a szinkron, akkor is megöli számomra a filmek 99%át: Mivel az angol nyelv egyes fordulatait, szóvicceit stb. a nyelvi különbségekből adódóan képtelenség hitelesen vagy eredeti jelentésében visszaadni és ez számomra az egész filmet megöli, mivel a nyelvi nehézségekből adódóan a komplett film üzenete vagy jelentéstartalma megváltozhat.
Valóban ennyire ne lenne igény erre, még a fiatalok körében sem? Én úgy tapasztaltam, hogy a korosztályom jelentős része már inkább vevő az eredeti nyelvre és legalább magyar feliratra, de sokan már alapból angol felirattal nézik (magam is) a filmeket, sorozatokat. Csak néha jó lenne ezt tényleges moziban is megtenni otthon a számítógép vagy TV képernyője helyett..
Nektek mi a véleményetek erről?
21/F
Én már szinte teljesen lejöttem a moziba járásról ilyen és hasonló okok miatt. A magyar szinkron általában vállalhatatlan, a magyar fordítások túlnyomó része is.
Különben is, ha én kíváncsi vagyok mondjuk Gary Oldman szerepformálására, akkor nem azt akarom hallani, hogy valami magyar nyomorult, akiket színészmesterség helyett ripacskodni tanítanak a Filmművészetin, és színvonalban Gary Oldmannek a cipőjét se köthetné meg, rutinból minimálbérért rábeszéljen Gary Oldmanra.
A többi ok, amiért nem járok moziba:
- Fos a képminőség. A legtöbb mozi digitális projektora egy kalap szr.
- A sok proli bosszantóan viselkedik, a személyzet pedig nem tartja fenn a rendet, hanem ezt hagyja.
- Sokkal kényelmesebb otthon, bármikor megállíthatom, visszatekerhetem a filmet, a moziban meg ha kimegyek pisálni, mire visszajövök, már tökönszúrták Han Solot.
Így van, szerintem egyértelműen a szolgáltatás fejlődésének, vonzóbbá tételének állomása a szinkronizálás.
Arról esetleg el is feledkeztetek, hogy manapság a hátrakötött kézzel is értő olvasni tudás már nem a tömegek tulajdonsága. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!