Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Egy irodalmi alkotásban van...

Egy irodalmi alkotásban van különbség ezek a szavak között?

Figyelt kérdés

És ha van, akkor mi?

Nép,nemzet,magyar,állampolgár

2010. máj. 18. 17:52
 1/5 anonim válasza:
60%
Szerintem van , az állampolgár gyakorlatilag az , aki igényli a magyar állampolgárságot vagy itt született. A nép , a nemzet , a magyar, az ,aki annak érzi magát, ez nem egy papír vagy egy irat , ezt magadnak kell tudnod. Tehát, irodalomban az állampolgár egy hideg , hivatalos megnevezés , a nép ,nemzet , stb. pedig egy belső dolog , amit nem kell alátámasztanod , mert tudod magadról. Jelentésileg ugyanaz , de a szavak "tartalma" mást jelent, de ez az én véleményem , akár hibás is lehet. : )
2010. máj. 18. 18:32
 2/5 anonim ***** válasza:
71%
Egyetértek az előttem szólóval, talán annyi kiegészítéssel, hogy irodalmi művekben a "nép" sokszor az egyszerű embert, (pl. pórnép) a sokadalmat, (pl.ház népe)tehát ilyesmiket is jelent, míg a "nemzet" kifejezés inkább hazafias, felemelő.
2010. máj. 18. 23:29
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2010. máj. 19. 07:07
 4/5 A kérdező kommentje:
Mindkettőtöket felpontoztam;)
2010. máj. 19. 07:15
 5/5 anonim ***** válasza:
71%

A 'nép' etnikai kategória, az tartozik egy népbe, aki bizonyos nyelven beszél, bizonyos kultúra része. A néphez tartozás nem függ attól, hogy az illető mit gondol magáról vagy tudja-e egyáltalán, hogy egy bizonyos néphez tartozik.

A 'nép' szó másik jelentése az, hogy a tömegek (parasztok, munkások), szembeállítva a nemesekkel vagy a vezető réteggel. Ma már ilyen értelemben kevéssé használható.

A 'nemzet' egy kalandos történetű fogalom. Ma hasonló a jelentése a néphez, de politikai fogalom, azaz túl a nyelvi és kulturális azonosságon még politikai azonosságot és önazonosságot is jelent. Ez azt jelenti, hogy tudtán kívül senki sem tartozik egy nemzethez. Másrészt azt, hogy a politikában megjelenik a nemzet mint érdekközösség.

Az állampolgár az, aki egy állam állampolgára. Az országok alkotmányai írják le ezt konkrét esetekben. A világ majdnem minden lakója állampolgár, kivéve néhány ún. hontalant.

A 'magyar' egyrészt egy nyelv, másrészt egy nép, harmadrészt egy nemzet neve, valamint rámondják a Magyarországról származó dolgokra (pl. magyar termék).

2010. máj. 19. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!