Nos, körbe fognak itt páran nevetni az alábbi, nem nyelvészi megoldás miatt. Erőltetett lesz.
Helyezzük mondatba!
ők miattuk
A barátaimnak a hetedikesek vettek volna jegyet az előadásra. Ők miattunk nem látták a darabot.
Ők: a barátaim. Miattuk: a hetedikesek.
Vagy: Őmiattuk nem tudták megnézni az előadást.
Őmiattuk: szintén a hetedikesek.
Felesleges az ő vagy ők.
Elég annyi, hogy MIATTUK.
.
A szó ragozott alakjából következik, hogy kikre utal (miattam=én, miattad=te, miatta=ő, miattunk=mi, miattatok=ti, miattuk=ők), ezért teljesen felesleges még egyszer leírni a személyes névmást. Ugyanezért hibás az "énnekem", a "tehozzád", "őbenne" és társai is. Irodalmi szövegben lehet egyfajta nyelvi szabadság, amikor alkalmazható, de közbeszédben szerintem elég csúnya hiba.
Sejtettem, hogy valóban le leszek pontozva, de az az érdekes, hogy ugyanoda akarok kilyukadni, mint a 100%-on lévők.
Az ők miattuk mást jelent, mint a miattuk, vagy őmiattuk. Roppant szokatlan párosítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!