Otthoni nyelvtanulás? Lehetséges?
Elég jó magyar nyelvű koreai nyelvtanulós blogok vannak.
Miért pont ezt a nyelvet választottad?
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelv..
Rám az jellemző, hogy nem erőltetem, ha nem sürgős. Engem a japán nyelv érdekel. Igaz, nem is nagyon haladok benne, de más téren is megfigyeltem: ha nem erőltetett, nem magolós, hanem élményteli és laza az ALAPOZÁS, akkor az bár relatíve sokáig tarthat ("minden kezdet nehéz"), mégis, arra később könnyebben lehet építkezni.
Én animéket nézek rendszeresen, közben a távol-keletiek, különösen a japánok társadalmi szokásairól, elveiről, általános gondolkodásmódjáról olvasok hiteles forrásokból, mert úgy vélem, bármely nyelvhez talán a legalapvetőbb dolgok egyike valamilyen szinten megérteni a gondolkodásmódjukat ahhoz, hogy el tudja kezdeni tanulni a nyelvüket az ember.
Ugyanis akkor fogja jól érteni a nyelvet az ember, ha kellően érti az adott nyelv beszélőinek gondolkodásmódját. Tehát amikor beszéled az adott nyelvet, egyre inkább azon a nyelven kell gondolkodnod is, az fog gördülékeny és hatékony haladást és kellő értést magával vonni.
Eleinte az alapozás eleinte nem hoz látványos eredmény, de később meghálálja magát.
Konkrétumok (bár még mindig abszolút kezdő vagyok, a hónapok során, mert nem tanulom intenzíven a japánt) :
A japánok gondolkodásmódjának, kultúrájának , társadalmi rendszerének abszolút alapjait megismertem, innentől a többi ilyen olvasmányom csak ráadás, most már inkább arra koncentrálok, hogy animéket nézek továbbra is (felnőtt animéket többségében, bár a gyerek animék -kodomo- kezdőként többet segít a nyelvtanulásban),
eközben ha már spontn nagyon kívncsi vagyok a nyelvtani háttére, hogy miért így ,vagy úgy fejezik ki magukat, csak akkor lapozok fel japán nyelvtankönyveket, és cska amíg kedvem van hozzá.
Fontos nem erőltetni, és fontos továbbá nagyban hasonlóan eljárni ahhoz, ahogyan a csecsemő sajátítja el az anyanyevét.
Bár vannak kivételek: az adott nyelv írásrendszerének megismerése is az első lépések között van. De ezen túl elsősorban olvasni elég tudni a legalapvetőbb szinten (a japán esetén sajnos pont ez a legnehezebb a világ nyelvei közül, de addig is a latin átírás, és a szótagírás rendszerükre átírás segít),
valamint főleg a beszédértés és a beszéd, amit hangsúlyosnak javaslok eleinte főleg.
Az olvasást azért tartom mégis fontosnak eleinte is, mert sokat segít a kiejtés megértésében, pl filmek alatt, vagy a mai technikai világban a szövegfelolvasó szoftverek, akár pl az online google fordító.
A koreai pont ebből szerencsés, mert a világ talán legegyszerűbb írásrendszere a hangul / csoszongul. A nehézsége szinte csak abból áll, hogy egy különösen nehéz hangzórendszerhez kell társítani, mármint a koreai nyelv hangzóinak java része a világon egyedülálló, ahogy megtapasztaltad te is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!