A magyar nyelvből mikor és miért tűnt el a szenvedő igeragozás?
Nem tudom, mire gondolsz, ami eltűnt. Számomra az -ul/-ül képző megoldja ezt a problémát:
épít > épül, tanít > tanul, főz > fől..., ahol nincs ilyen, ott vagy nincs rá szükség, vagy az -ódik/-edik/-ődik bárhol megteszi: Én vagyok a készülő ház, és épp építődök.
Maga a szenvedő igeragozás nem volt germanizmus, a legtöbb nyelv hasonló értelemben, hasonló céllal használja, így nemcsak a német. Az államigazgatásban és a jogban a latin volt a minta, ezért voltak tele vele a szövegek. A nyelvvédők pedig nem a helyén kezelték a dolgot, hanem majdnem egészen kiirtották.
Előző, a németben nincs szintetikus passzív. Kétféle szenvedő forma létezik, a folyamatjelző és az állapotjelző. A folyamatjelző a werden (lesz, válik valamivel), az állapotjelző a sind (van) ige alakjait használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!