Mi angolban a mono és a stereo többes száma?
Ezt nem értem.
Google-ban keresgéltem, és nem adott ki semmit arra, hogy mono plural vagy hogy stereo plural.
Ezeknek elvileg nincs többesszámuk, mert ezek jelzők: pl. mono recording (mono felvétel), stereo recording (sztereó felvétel). Viszont ezt mégsem a teljes igazság, mert a "stereo" a mai modern angolban azzal a jelentéssel is bír, hogy "hifi (sztereó) berendezés" (home stereo = otthoni hifi, car stereo = autó hifi) és így már főnév. A többes száma pedig: "stereos". Pl.:
Szerintem a "mono'-t is lehet minden további nélkül főnevesíteni. Például az 50-es évek végéig voltak mono lemezek is ('vinyl', tehát bakelit lemezek - LP-nek is hívják), utána jött csak a sztereó felvételi technika. Vagyis lehet kreálni egy olyan szöveget, amiben a "mono" főnév, pl.:
We have just bought a big pile of second-hand LPs. They are all excellent, even the old monos are in mint condition.
And a "bonus track", literally so, on a less serious note:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!