Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi angolban a mono és a...

Mi angolban a mono és a stereo többes száma?

Figyelt kérdés
Állítólag monos és stereos. De nem találtam erre utaló "nyomot". Lehet, hogy nincs is többes számuk? Vagy lehet, hogy monoes és stereoes?
2017. febr. 5. 15:40
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Nézz a tükörbe és látni fogod az erre utaló "nyomot".
2017. febr. 5. 15:52
 2/6 A kérdező kommentje:

Ezt nem értem.

Google-ban keresgéltem, és nem adott ki semmit arra, hogy mono plural vagy hogy stereo plural.

2017. febr. 5. 15:56
 3/6 Rick Mave ***** válasza:
100%

Ezeknek elvileg nincs többesszámuk, mert ezek jelzők: pl. mono recording (mono felvétel), stereo recording (sztereó felvétel). Viszont ezt mégsem a teljes igazság, mert a "stereo" a mai modern angolban azzal a jelentéssel is bír, hogy "hifi (sztereó) berendezés" (home stereo = otthoni hifi, car stereo = autó hifi) és így már főnév. A többes száma pedig: "stereos". Pl.:

[link]

2017. febr. 5. 18:16
 4/6 A kérdező kommentje:
Tehát olyan létezik, hogy stereos, de olyan nem hogy monos?
2017. febr. 5. 20:21
 5/6 Rick Mave ***** válasza:
100%

Szerintem a "mono'-t is lehet minden további nélkül főnevesíteni. Például az 50-es évek végéig voltak mono lemezek is ('vinyl', tehát bakelit lemezek - LP-nek is hívják), utána jött csak a sztereó felvételi technika. Vagyis lehet kreálni egy olyan szöveget, amiben a "mono" főnév, pl.:

We have just bought a big pile of second-hand LPs. They are all excellent, even the old monos are in mint condition.

2017. febr. 5. 21:10
 6/6 Rick Mave ***** válasza:

And a "bonus track", literally so, on a less serious note:

https://www.youtube.com/watch?v=8-uq1P7SkXM

2017. febr. 6. 17:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!