Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ki erti ezt manapsag?

Ki erti ezt manapsag?

Figyelt kérdés
Ha casus bellit kuldunk Siebenbürger miatt, akkor tertium non datur helyzetbe kerulunk Ha horrible dictu non vici helyzetbe kerulunk urbi et orbi megtudja, hogy Vae victis

2016. dec. 30. 17:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Kösz, Hakapeszi, erre nem is gondoltam.

Nekem is a hét polgár járt az eszemben. :D

2016. dec. 30. 17:34
 12/16 A kérdező kommentje:
Erdely nemetul ez volt a csel
2016. dec. 30. 17:56
 13/16 anonim ***** válasza:

Nem mintha a hatalmas cseledre ne az első találat lenne Google-n:

[link]

[link]

2016. dec. 30. 18:51
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Kb. azt akartam írni, amit az előttem író, de másodjára már felesleges lenne. Ezek állandósult latin kifejezések, amiket egy műveltebb ember ismer, Siebenbürgen (n-nel a végén) pedig Erdély németül. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy unatkozó gimisek szórakoztak azzal, hogy a tanult latin kifejezésekkel 19. századi, jókaias hangzású mondatot hozzanak létre. Mert az látszik, hogy ezt csak összeraktátok, és nem törekedtetek túlságosan az értelmességre. Amúgy nem értem, Erdélyre miért nem a Transsylvania kifejezést használtátok, ha már mindenképp modoroskodni akartok.
2016. dec. 30. 22:57
 15/16 anonim ***** válasza:
Közben írtak, úgyhogy pontosítok: a 10-es válaszíróra gondoltam.
2016. dec. 30. 22:57
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Senki sem értheti manapság, de máskor sem nagyon, mert a fenti szöveg értelmetlen.

1. A Siebenbürgen (és nem Siebenbürger!) Erdély német neve, nem is latinul van. Latinul Transsylvania (vagy Transsilvania), amely a "terra ultra silvam" megnevezésre vezethető vissza (így említi az első írásos emlék a területet).

2. A hadüzenet nem casus belli, hanem denuntiatio belli (ha feltételhez kötött, akkor pedig ultimátumnak nevezzük). A casus belli a háború kiváltó OKA, így ezt nem is lehet "küldeni" sehova.

És központozást sem ártana használni...

2017. jan. 2. 04:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!