Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban a szavak rövidítése...

Angolban a szavak rövidítése után rakunk pontot?

Figyelt kérdés

Magyarban az "illetve" szót és az "úgynevezett" szót rövidítjük úgy, hogy "ill.", és "ún.". De mindkettő után rakunk pontot. Ez angolban is így van? Pl. a February angol szót rövidítik úgy is, hogy Feb, és úgy is, hogy Feb., tehát hogy pontot raknak utána, jelezve ezzel a rövidítést. Most akkor hogy a helyes angolban?

(Azért vetült fel bennem a kérdés, mert a "miszter" után nem raknak pontot, tehát csak simán "Mr".)

2016. nov. 20. 17:52
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Vagy akkor nem követek el hibát, ha egyáltalán nem rakok ki pontot? Lehet, de nem kötelező?
2016. nov. 23. 19:46
 12/23 anonim ***** válasza:
Rovidiyrsekben kell a pont. Mar csak azert is, hogyy olvasonak csak egyszer kelljen elolvasni, ne azon gondolkodjon, hogy ez most mi, ertheto legyen.
2016. nov. 24. 00:16
 13/23 Vree ***** válasza:

^De igen, elkövetsz.

Az első válaszolók csak a Mr stb. jelzőkre reagáltak.

Véletlenül se tekintsd ezt úgy, hogy egy bármilyen találomra választott szót rövidíthetsz pontozás nélkül!!!

De valóban, ha bevett rövidítéseknél elhagyod, azzal még szokásjogon belül maradsz. (Megjegyzem NEM követsz el hibát ha kiteszed! Google-özz csak rá az abbraviation szóra, és látni fogod, hog a felsorolások mint mondjuk ez [link] továbbra is a pontozott változatot ajánlják!)

De valóban írott/nyomtatott kiadványoknál ahogy azt a Wiki is említi [link] a bevett, gyakori rövidítéseknél már sokszor elhagyható, ilyenek pl:

- a titulusok (Dr./Dr)

- a mértékegységek (km, mph)

- országok, nemzetközi szervezetek (USA, NATO)

Ajánlom a végigolvasását és a végiggondolását, hogy magyarban is hol szokás elhagyni (nálunk pl. Mr., Dr., ... után kötelező, de mértékegységeknél ugyanú y egyenesen szabálytalan, ha van pont).

2016. nov. 24. 12:56
 14/23 A kérdező kommentje:

"Az első válaszolók csak a Mr stb. jelzőkre reagáltak."

De miért, amikor egyértelműen kivehető a kérdésemből, hogy nem erre voltam kíváncsi, hanem pl. a February - Feb. esetre? Ezzel így megzavartak. Még jó hogy jöttél te. Itt mindenki ezelőtt olyanokat irogatott, "hogy a nemtudomén milyen szótár szerint NEM SZABAD KIÍRNI!!!" Mindenki azt mondta, hogy nem kell, közben mégis csak ki kell tenni a pontot? Akkor az előtted író válaszolók mind rosszul tudták mindvégig?

2016. nov. 24. 17:35
 15/23 anonim ***** válasza:

Hogy hogy mindenki? En kialltam a pont mellett, meg egy masik valaszolo ellen is. Habar o angolajku teruleten el 13 eves kora ota, nem rak pontot.

FB beszelgetesekben meguszhatod,tobbi irasban kell.

2016. nov. 24. 21:39
 16/23 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező. Mondnál pár angol szót példának?

Mert én személy szerint a Mr, Feb, Dr-en kívűl semmit sem szoktam rövidíteni. Inkább kiírom a teljes szót, ne legyen véletlen félre értés. Azon a 2 másodpercen ne múljon.

Például, important=imp.? Ilyenre gondolsz?

Csak nem értem a rövidítés célját és értelmét.

2016. nov. 25. 00:23
 17/23 A kérdező kommentje:
ha az angolban nincs, akkor a magyarban sincs értelme! Ha van, akkor meg az angolban is van.
2016. nov. 25. 00:26
 18/23 anonim ***** válasza:

64%, erre nem volt szukseg. Important-ot nem nagyon szoktak roviditeni, de vannak kozismert roviditesek, angolban es magyarban is. Mindket nyelvben kell a pont.

kerdezo, te meg fogadd el, hogy kell pont, es kesz.

2016. nov. 25. 01:22
 19/23 anonim ***** válasza:

Utolsó

Még sosem találkoztam rövidítésekkel (u és hasonlókon kívül)

Ezért kérdeztem meg és használtam példának egy random szót ami hamarabb eszembe jutott.

2016. nov. 25. 14:47
 20/23 A kérdező kommentje:
#19 Értsd meg, hogy rosszul tudod! Nem értem miért nem akarod elfogadni.
2016. nov. 25. 15:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!