Angolban a szavak rövidítése után rakunk pontot?
Magyarban az "illetve" szót és az "úgynevezett" szót rövidítjük úgy, hogy "ill.", és "ún.". De mindkettő után rakunk pontot. Ez angolban is így van? Pl. a February angol szót rövidítik úgy is, hogy Feb, és úgy is, hogy Feb., tehát hogy pontot raknak utána, jelezve ezzel a rövidítést. Most akkor hogy a helyes angolban?
(Azért vetült fel bennem a kérdés, mert a "miszter" után nem raknak pontot, tehát csak simán "Mr".)
Nem szoktak tenni.
Vannak olyan rövidítések például, hogy should not - shouldn't. Ott mindig a hiányzó betű(k) felé tesznek egy vesszőt.
Szerintem teljesen változó aszerint, hogy melyik szóra gondolsz. Ha csak egy bármilyen szót rövidítesz, TERMÉSZETESEN IGEN, raknak, csakúgy, mint mi:
"I want to thank the hon. (=hono(u)rable) members of the Nat. (=national) Soc. (=society)" stb.
A Mr/Mrs, Jan/Feb/stb. rövidítések viszont már annyira bevettek, hogy én is úgy vettem észre hogy már teljesen átálltak a pont nélküli változatra. Messze nem veszik itt a nyelvtant annyira szigorúan, mint mi.
De ajánlom figyelmedbe mit ír az internet:
Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az eredti angol szabály szerint a pont elhagyható egy rövidítésben, HA ugyanarra a betűre végződik, mint az eredeti szó, mint a Mr megköveteli viszont akkor ha nem, pl. Ms. ; viszont a britek is egyre inkább az amerikai módira állnak rá, ahol viszont simán csak elhagyják ezeket.
"Ha csak egy bármilyen szót rövidítesz, TERMÉSZETESEN IGEN, raknak, csakúgy, mint mi"
Igen, én is akármilyen szóra gondoltam! tehát akkor mégiscsak raknak pontot? A kérdésem alatt leírtakból kiderül, hogy nem pont a Mr-re gondoltam (azt csap példának hoztam fel) hanem a többi közönséges szó rövidítésére. De tehát akkor raknak pontot. Értem, csak kicsit megzavart, hogy kb. mindenki azt mondta, hogy nem raknak pontot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!