Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van olyan szó, hogy zsupál?

Van olyan szó, hogy zsupál?

Figyelt kérdés
Olyan értelemben, hogy elagyabugyál. Milyen szó ez, tájnyelvi, vagy zsargon inkább?

#megverés #zsupál #elagyabugyál #elver
2016. okt. 30. 01:06
 1/9 anonim ***** válasza:
Csupál
2016. okt. 30. 01:50
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nincs,csak olyan hogy zupál.
2016. okt. 30. 04:17
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Azért nem találtam, a zupál tényleg megvan.

Most már csak az a kérdés, hogy honnan van. Mert azt nem írja.

2016. okt. 30. 05:04
 4/9 anonim ***** válasza:
2016. okt. 30. 16:28
 5/9 A kérdező kommentje:

Milyen érdekes, hogy itt is bezupál-t írnak a besorozásra. Pedig van valami népdal is, amiben bezsupálnak valakit katonának.

A sorozásra biztos valami német szó elferdítése lesz.

2016. okt. 30. 17:31
 6/9 anonim ***** válasza:

A monarchia idején a hadseregben reggelire gyenge minőségű levest volt szokás adni. Németül Suppe - leves. "Magyarosítva" ezt zupának hívták a bakák. Ha valaki bezupált, akkor onnantól a gyenge kincstári kosztot ette.

Ennek szerintem nincs köze a kérdezett szóhoz.

Viszont van olyan szerb-horvát eredetű szó, hogy csupál. Ezt a kertészetben gazolásnak lehet fordítani, vagyis amikor az elgyomosodott kertnek nekiesnek, és a nagyra nőtt, sűrű gazokat csak úgy kézzel kiszaggatják. Vagyis, ha valakit csupálnak, azt más szóval talán úgy lehet mondani, hogy megtépik.

Elképzelhető, hogy a "zsupál" szó azért alakult ki, mert valaki a csupál szót nem ismerte, viszont a zsuppol (kilakoltat) szót igen, és a kettőt összevonta. Ebből képződhetett akár egy tájnyelvi szó is, nem tudom.

2016. nov. 1. 06:31
 7/9 anonim ***** válasza:

Keresgéltem még egy kicsit.

"tilinkó és csimpolya mellett naphosszat zsupálnak (tánczolnak) és isznak"

[link]

Ilyen értelemben: zsupál - megtáncoltat.

Érdemes volna keresni egy románul tudót, mert feltehetőleg román szóból ered, a helyszín alapján.

2016. nov. 1. 06:42
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.

Egyre érdekesebb,igaz? Vannak itt erdélyiek is, majd erre téved valaki.

Én Komárom-Fejér megyében hallottam.

2016. nov. 1. 13:14
 9/9 anonim ***** válasza:

A csupál szót régebben Zala megyében és Baranyában hallottam, a kukorica hántására használták.

Ebből alakulhatott ki mára a "csupál" megtép, megver értelemben is.

2016. nov. 1. 13:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!