Érdemes egyedül autodidakta módon elkezdeni japánul tanulni?
Én egy évig tanultam japánt tanárral. Úgy sem volt egy könnyű menet. Most némettel próbálkozom egy tanfolyam csomaggal, de a japánt biztosan nem vállalnám be így.
Nekem két dolog okozott nehézséget. A szavak hangzása teljesen eltér az európai nyelvektől. Van néhány Európából átvett szavuk de azt is teljesen másképp mondják. Pl. white board > próbálom fonetikusan leírni ahogy én hallottam kb. hovajto bódo.
A másik küzdelmes dolog az írás. A két abc a katakana, hiragana valamint a képírás a kanji.
A japán tolmácsunknak volt egy fordítógépe amiben lehetett keresgélni az ismeretlen kanji-kat. Hát még azzal sem volt egyszerű és csak angol-japán viszonylatban dolgozott a gép.
Összegezve ha tanár nélkül képes lennél megtanulni japánul az az én szememben maga lenne a csoda. Dehát mások vagyunk. Sok sikert !
Mindenképpen érdemes autodidakta módon ismerkedni egy nyelvvel, sokkal jobb, mintha egyáltalán nem is foglalkoznál vele. :)
De ennek azért vannak határai. Egy nyelvvel ismerkedni, meg hatékonyan tanulni egy nyelvet, az azért nem ugyanaz.
Autodidakta nyelvtanuláshoz három dolog feltétlenül szükséges:
1) Egy módszertanilag jól felépített nyelvkönyv. Amiből nyelvtanárral jól lehet haladni, nem biztos, hogy autodidakta tanuláshoz is megfelel. (És ez elég problémás, mert a nyelvkönyveket általában oktatási segédeszköznek írják, nem autodidakta célra.)
2) Szótárak, szótárak és szótárak. Fontos, hogy ha találkozol egy ismeretlen szóval, akkor azt meg tudd ismerni, jelentését tekintve is, meg a nyelvtani paramétereit tekintve is.
3) Élő nyelvi környezet! Ez a legfontosabb. Sokat kell tévézni, rádiózni, netezni az adott nyelven (olvasni és hallgatni), de az élő nyelvi környezetet és a személyes kommunikációt semmivel sem lehet pótolni. Anélkül nem lehet autodidakta módon nyelvet tanulni. (Tapasztalatból mondom, tanultam autodidakta módon nyelvet.)
+1) Ha az ember arra kényszerül, hogy autodidakta módon tanuljon, azért törekedjen rá, hogy szervezett formában is tanulhasson, ha úgy adódik.
Tanultam én is önállóan nyelvet, ezért mondom: vágj bele.
Csak legyen önfegyelmed, hogy igenis tanulod, mert ez a nehéz része. Nekem is volt h sokáig hanyagoltam...
A libdo csodákra képes.
(biztos érted)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!