Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szegeden miért hiszi azt a...

Szegeden miért hiszi azt a beszédem alapján mindenki, hogy vajdasági vagyok?

Figyelt kérdés
Ezt csak Szegeden mondták még, de hárman is kb. Békés megyei vagyok amúgy.
2016. szept. 29. 20:58
 1/6 anonim ***** válasza:

Vajdaságban sem mindenhol ugyanúgy beszélnek, van 3 "megye".

Hogy beszélsz?

2016. szept. 30. 17:05
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem ,,ö"-zök, ez biztos furcsa nekik. De még mindig nem értem, hogy miért hisznek vajdaságinak... :D Nem baj, csak furcsa, hogy egy napon hárman is mondták, egymástól függetlenül... :D Körülírni nem tudom pontosan a beszédemet. Mire vagy kívácsi?
2016. szept. 30. 18:08
 3/6 A kérdező kommentje:

*kíváncsi

Halk tónusú a hangom, úgyhogy inkább pont az ellentéte egy szerbiai magyarénak... :D

2016. szept. 30. 18:10
 4/6 anonim ***** válasza:

Akkor megpróbálom inkább én magam körülírni a vajdasági nyelvjárásokat:

Bácska (ezen a területen van a legtöbb magyar, szóval Szegeden is belőlük van a legtöbb, úgyhogy talán ez nevezhető általánosságban vajdasági nyelvjárásnak) -> a 3 közül ez hasonlít legjobban a standard pesties beszédhez. Dél-Bácskában nyílt "e" helyett zárt "e"-t ejtenek, Észak-Bácskában meg nem is nyílt, de nem is zárt, valahol a kettő között van.

Bánát -> özés, mint Szeged környékén + jövök helyett gyüvök, menj innen helyett eredj (eriggy) innen :D

Szerémség (de valószínűleg velük nem nagyon találkozol) -> "e" helyett "i" (izés ?)

Ezenkívül mindre jellemző többé-kevésbé pár szerbből átvett szó használata, de gondolom nálad erről nincs szó. :D Meg előfordulhat az is, de inkább idősebbeknél és tanulatlanoknál, hogy "parasztosan" beszélnek, tehát pl. holnap helyett hónap, zöld helyett ződ, mindjárt helyett mingyá és társaik.

Valamelyiknél magadra ismertél? :)

2016. szept. 30. 23:16
 5/6 A kérdező kommentje:
Uhhh, köszönöm a terjedelmes választ, ment a zöld kéz. :D Talán az észak-bácskai lesz az, amelyik illik a beszédemre. Lehet, hogy valamelyik felmenőm onnan származik? :D
2016. szept. 30. 23:32
 6/6 A kérdező kommentje:
Amúgy tudok pár szerb kifejezést, de azokat inkább nem írnám le ide... :D
2016. okt. 1. 05:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!